Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, HDP Milletvekili Öztürk’ün, kentsel dönüşüm projeleri ve TOKİ uygulamalarına ilişkin sorduğu soruları yanıtladı. TOKİ’nin 2 yılda 15 trilyon 362 milyon lira harcadığı görüldü

TOKİ iki yılda 15 trilyon 362 milyon lira harcamış

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk’ün konut açığı ve “kentsel dönüşümden sağlanan rant”la ilgili sorduğu soruları yanıtladı. TOKİ Başkanlığı’nın, 2012’de 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi” kanununda yapılan değişiklik ardından iki yılda toplam 15 trilyon 362 milyon lira harcaması göze çarptı. Öztürk, TOKİ uygulamalarını “Birçok proje yapılaşmaya açılmamış orman alanlarında, rantın yüksek olduğu bölgelerde, üstelik kamuya hiçbir katkısı olmadan adeta imar affı niteliğinde gelişiyor” ifadeleriyle değerlendirirdi.

“Maliklerle anlaşma yoluna gidiliyor” mu?

İnşaat emsali ve değerlenme ihtimali yüksek olan riskli binalardan müteahhitin daire alarak malik konumuna geçip, bu sıfatla denetim şirketine yapılan başvuruyla “Riskli Yapı Raporu” hazırlandığı iddiaları gündemdeyken, Özhaki’nin konuya ilişkin verdiği, “Riskli yapıların yıktırılmasında ve bunların bulunduğu alanlar ile rezerv yapı alanlarındaki uygulamalarda öncelikle malikler ile anlaşma yoluna gidilmesi esastır” yanıtı dikkati çekti.

Özhasiki’nin “Öncelik maliklerle anlaşmak” iddiasına karşılık, Mart ayında OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile 6306 sayılı yasa kapsamında afet riski altındaki alanlar ve kentsel dönüşüm alanları sertifikalanarak “menkul değer”e dönüştürülebiliyor. Böylelikle gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve inşaat şirketlerinin zorla el koyma süreçleri kolaylaşırken, yurttaşın barınma hakkı da ortadan kaldırılıyor.

TOKİ Konutları’nda memnuniyet üst düzeyde mi?

Özhaki’nin “Bu projelerde hak sahiplerinin bütününü kapsamak ve memnuniyet seviyelerini üst düzeyde tutmak amaçlanıyor” yanıtı TOKİ Konutları’nda yaşayan yurttaşlardan abonelik ücretlerinin tek seferde istenmesi ve bazı konutlarda elektrik, doğalgaz ve su sorununın yaşattığı mağduriyetleri akıllara getirdi.

Pakistan ve Somali’ye büyük finansman

2014 yılı TÜİK verilerine göre Türkiye’de 7 milyon civarında konut açığı bulunuyor. Günümüzde bu sayının daha da yüksek olduğu tahmin ediliyor. Buna karşılık TOKİ’nin Pakistan ve Somali’de yaptığı konut harcamaları dikkati çekiyor. Özhaseki’nin yanıtından edinilen bilgilere göre TOKİ’nin Pakistan’da 172 milyon 600 bin, Somali’de ise 44 milyon 700 bin liralık yatırımda bulunduğu görülüyor.

‘Kent Hakkı’ sorusu yanıtsız kaldı

Öztürk’ün, “Kent Hakkı’nı Anayasal bir hak olarak tanımayı düşünüyor musunuz?” sorusunu ise yanıtsız bırakan Özhaseki, “Belirtilen konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’ndan bilgi talep edilmesinin faydalı olacağı değerlendirilmektedir” yanıtını verdi.