Antalya’da TOKİ ve Eneray Yapı işbirliğinde yapılan inşaatta çalışan işçiler bugün Ankara’da Eneray Yapı genel merkezi önünde eylem yapacak. İşçiler “Hakkımız için Ankara’ya gideceğiz. Sadece emeğimizin karşılığını istiyoruz” dedi.

TOKİ, işçinin parasını ver

EMEK SERVİSİ

Antalya Manavgat’ta TOKİ ve Eneray Yapı işbirliğinde yapılan inşaatta işçilerin parası eksik ödendi. İnşaat-İş Sendikası’nda örgütlü işçiler bugün Ankara’da Yapı’nın genel merkezi önünde eylem yapacak. İşçilerin 50 bin lira alacağı olduğunu aktaran İnşaat-İş Sendikası Örgütlenme Sorumlusu Yunus Durdu “Biz arkadaşlarımızın hakkını almadan geri adım atmayacağız” derken işçiler ise “Sadece alın terimizin karşılığını istiyoruz” diye konuştu.

Ücretler de sigortalar da eksik

Manavgat’ta TOKİ ve Enaray yapı işbirliğinde yapılan inşatta çalışan, taşeron firma Fansa Yapı Sistemleri’ne bağlı olan 14 işçinin ücretleri eksik yatırıldı. İnşaat İş Sendikası’na üye işçiler 50 bin lira alacakları olduğunu ve sigortalarının da eksik yatırıldığını söyledi. İşe başlarken sadece sözlü bir anlaşma yapabildiklerini aktaran bir işçi süreci şöyle anlattı: “Biz kendileriyle sözleşmeyi imzalamak istediğimiz zaman, ‘sözleşmeyi hazırlıyoruz’ veya ‘patron gelmedi’ sözleri ile bizi oyaladılar. Sözlü anlaşmayla aylarca çalıştık. Aylık 15 bin lira ve yemek de onlardan olacaktı. Biz bu parayı aramızda paylaşacaktık. Ancak bizim paramızı eksik yatırdılar. Sigortamızı da 10 gün erken sonlandırdılar” dedi.


Eylem yapınca tehdit edildiler

Bir başka işçi ise şunları söyledi: “Bizim paramızı yatırmayınca grev yaptık. 1 hafta sonra bize paraların yatacağı söylendi. Biz de grevi bıraktık. Sözler tutulmadı.”

Maaşları yatmadığı için işten ayrılan işçiler, çalıştıkları süre boyunca hesaplarına ücretin eksik yattığını belirtti. İşçi, 24 Nisan tarihinde işten ayrıldıktan sonra alacaklarını istediklerini ancak karşılığında, “Sözleşmeniz mi var ki alacağımız var diyorsunuz” sözleriyle karşılaştıklarını aktardı. İşçi konuyla ilgili, “Bizim sözleşme yapmamıza fırsat vermediler. Biz her defasında sorduk ama bizi oyalamaktan başka bir şey yapmadılar. Biz sadece hakkımızı istiyoruz” dedi. İşçiler, paralarını almak için yaptıkları bir eylemde tehdit edildiklerini aktardı. İşçi “Biz paramızı almak için beton döktürtmedik. Bunu yaptığımız içinse ‘Biz jandarmayı arıyoruz. Devletin işini engelliyorlar diye sizi şikâyet edeceğiz’ diyerek tehdit ettiler. Bizim alacağımız miktar 50 bin lira. Patronlar bizi oyuna getirdi. Biz sadece hakkımızı arıyoruz.”

İlk eylemlerini Eneray Yapı’nın Ankara Çankaya genel merkezinde yapacaklarını belirten İnşaat-İş Örgütlenme Sorumlusu Yunus Özgür, “Eğer Eneray Yapı’nın önünde yapacağımız eylemden bir sonuç elde edemezsek, eylemimize TOKİ’nin genel merkezinde devam edeceğiz” diye konuştı. Sendika olarak işçilerin haklarını sonuna dek savunacaklarını belirten Özgür, “Biz işçilerin alacaklarını almadan Ankara’dan dönmeyeceğiz. Olası gözaltılar nedeniyle eylemlerimizi zor şartlar altında gerçekleştirebiliriz ancak arkadaşlarımızın haklarını almadan geri adım atmayacağız” açıklamalarında bulundu.