TOKİ, 5 yıl önce 730 milyon lira istediği ancak satamadığı Koru Florya AVM için iki gün sonra yeniden ihale yapacak. TOKİ’nin fiyatı 587 milyon liraya indirmesi şaşkınlık yarattı. Dolar bazında bakıldığında AVM’ye istenen fiyat, 280 milyon dolardan 80 milyon dolara indi.

TOKi’nin 280 milyon dolar istediği AVM’nin fiyatı 80 milyon dolara düştü

Aydınlı-Metal Yapı-Arke-Vizyonlife adi ortaklığı tarafından İstanbul Bakırköy'deki 42 dönümlük TOKİ arazisi üzerinde gelir paylaşımı modeliyle inşa edilen Koru Florya projesinde yer alan alışveriş merkezi yeniden satışa sunuldu.

TOKİ tarafından 13 Ağustos günü düzenlenecek açık artırma usulü ihalede muhammen (tahmini) bedel 587 milyon lira olarak belirlendi. 5 Mart 2015 tarihinde AVM için yapılan ilk ihalede 730 milyon lira istenmiş ancak alıcı çıkmamıştı.

Sözcü’den İsmail Şahin’in haberine göre, geçen 6 yıllık sürede hem döviz kuru hem de enflasyondaki artış dikkate alındığında TOKİ'nin muhammen bedeli yaklaşık yüzde 20 (143 milyon lira) düşürmesi şaşkınlık yarattı.

5 YIL ÖNCE 1 DOLAR, 2,60 TL İDİ

Mart 2015'te ihale düzenlendiği gün dolar kuru 2.60 lira seviyesindeydi ve tahmini bedel 280 milyon dolardı. Önümüzdeki perşembe günü yapılacak ihaledeki muhammen bedel ise 80 milyon dolara denk geliyor.

Dolar bazlı bakıldığında TOKİ'nin Koru Florya AVM'yi 200 milyon dolar yani yüzde 71.4 daha ucuza ihale ettiği görülüyor. Tahmini bedel bugünkü dolar kuru üzerinden güncellendiğinde AVM'nin tahmini değerinin 2 milyar lira olması gerekiyor. Mart 2015 – Temmuz 2019 arasında Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki artış ile güncelleme yapıldığında da 1 milyar 340 milyon liralık bir değer ortaya çıkıyor.

YARGIYA BAŞVURULACAK

Aydınlı Grup ve Vizyonlife şirketlerine 'FETÖ soruşturması' kapsamında el konulduğu için Koru Florya projesinin gerçekleştiren ortaklığın yüzde 50 hissedarı TMSF. Arke İnşaat ve Metal Yapı'nın da yüzde 25'er payı bulunuyor. Satışı sunulan AVM'nin TOKİ'ye ait olmadığını belirten Arke İnşaat Yönetim Kurulu Mustafa Keleş, “Arsa sahibi burada hukuksuz bir işlem yürütüyor. Proje yapı müteahhitlerine ait ve elde edilecek hasılattan TOKİ yüzde 30 pay alacaktı. İhalenin yürütmesinin durdurulması için idari mahkemeye başvuracağız” dedi.

İstanbul Florya'daki Koru Florya projesi, TOKİ'nin ihale ettiği arsa üzerinde hayata geçirilmişti. 298 adet konut ile alışveriş merkezinden oluşan projede inşaat 3 yıl önce tamamlandı. Dairelerin teslim edildiği ve yaşamın başladığı projede AVM bir türlü açılamıyor.