İzmir’de yaşanan deprem sonrasında, TOKİ tarafından yapılan bir binanın zemin kat döşemesi ve kirişlerinin betonunda ayrışma oluştuğu ortaya çıktı. İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, “Mevcut yapılarımızın güvenliğini tartıştığımız ve çözüm aradığımız açıkken yeni üretilen yapılarda bu tarz hataların görülmesi kabul edilemez” dedi.

TOKİ’nin deprem konutunun betonunda ayrışma

Aycan KARADAĞ

İzmir’de yaşanan deprem sonrasında, TOKİ tarafından depremzedelere yapılan konutlar sıkıntılar devam ediyor. Manavkuyu’da ikinci proje alanında bulunan Karagül apartmanının zemin kat döşemesinde ve kirişlerinin betonunda ayrışmaların oluştuğu ortaya çıktı. İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, binada soğuk derz oluştuğunu kaydetti.

ÖZENSİZ BİR İMALAT SÖZ KONUSU

Ulutaş yaptığı açıklamada, “Farklı zamanlarda dökülen betonlarda ayrışma meydana gelir. Soğuk derzin oluşması istenilmez ama oluşacağının önceden tahmin edilmesi durumunda ilgili bölgede kesme mukavemeti kaybı olacağından, o bölgelerde kesme donatısı ilavesi yapılarak donatının epoksi ile tutturulması gerekmektedir. Öyle bir uygulamanın olmadığı görülüyor. Bir yandan betonun üzerinde gördüğümüz ambalaj, tuğla parçaları varlığı ise kalıbın temizlenmediğinin göstergesi. Ve betonu düzgün yerleşmediğini de gösteriyor. Ayrıca bazı kirişlerde paspayı yetersizliği de görülmekte. Özetle, burada özensiz bir imalat söz konusu. Daha önce yine benzer bir konuda açıklama yapmıştık” diye konuştu.

Ulutaş sözlerine şunları ekledi: “Yine vurgulayalım, bir yapı statik açıdan doğru tasarlanmış olsa da yerinde projesine ve fen kurallarına uygun imal edilmediği, imalat sonrası bakımları düzgün yapılmadığı takdirde herhangi bir depremde istemediğimiz sonuçların ortaya çıkma ihtimali artmaktadır. Mevcut yapılarımızın güvenliğini tartıştığımız ve çözüm aradığımız açıkken yeni üretilen yapılarda bu tarz hataların görülmesi kabul edilemez.”