TOKİ’nin işçi sömürüsü Meclis gündeminde

BirGün Ankara

Ankara’nın Mamak ilçesinde TOKİ'ye ait konut projesinde çalışan işçilerin iki yıldır maaşlarını alamaması Meclis gündemine taşındı.

Bin 312 konutluk projede çalışan işçiler, maaşlarını almak için inşaat önünde direnişe başlarken CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle önerge veren Taşçıer, “İşçinin yanında, emek sömürücülerinin karşısındayız” dedi.

“Sigortaları var mı?”

İşçilerin hak edişlerini almak için mücadele edeceklerini bildiren Taşçıer, Bakan Kurum’un yanıtlaması istemiyle sunduğu önergesinde şu sorulara yer verdi:

TOKİ Gülseren Mahallesi’nde çalışan 200’ün üzerinde işçinin 1 milyon liradan fazla alacağı olduğu iddiası doğru mudur?

Gülseren mahallesindeki TOKİ’de çalışan işçilerin sigortaları düzenli olarak yatırılmış mıdır?

Kendilerine verilen çek ve senetlerin karşılıksız çıktığını ifade eden alt işverenin bu iddiası doğru mudur? Doğru ise paralarını alamayan alt işverene ve dolayısıyla işçilere yapılması gereken ödeme ne zaman yapılacaktır?

Söz konusu inşaatta iş güvenliği ile ilgili herhangi bir zafiyet bulunmakta mıdır? İnşaatta gerekli denetimler düzenli olarak yapılmakta mıdır? Yapıldıysa bulgular ve sonuçları nelerdir?