Greenpeace üyeleri toksik atık içerikli gemilerin sökülmek üzere Avrupa Birliği ülkele

Ergülen TOP

 

Greenpeace üyeleri toksik atık içerikli gemilerin sökülmek üzere Avrupa Birliği ülkelerinden Aliağa'ya gönderilmesini protesto etmek amacıyla topladıkları zehirli atıkları AB Türkiye Temsilciliği binası önünde sergiledi. "Gemi atıklarınızı hemen temizleyin" pankartları taşıyan Greenpeace üyeleri atıkları temsilcilik yetkililerine iade etti.

AB Temsilciliği önünde, Belçika'nın başkenti Brüksel ve Hindistan'ın Bombay kenti ile eşzamanlı eylem yapan Greenpeace üyeleri, İzmir Aliağa'daki tankerlerden topladıkları zehirli atıkları temsilcilik önünde sergiledi. Atıkları fanuslar içinde, kimyasal zehirlenmelere karşı özel korunma giysisi giyerek sergileyen Greenpeace üyeleri, binanın giriş bölmesinin üzerine çıkarak, "Türkiye Avrupa'nın çöplüğü değil" yazılı pankart açtı.

Üzerinde "Gemi atıklarınızı hemen temizleyin" yazısı bulunan bayrak açan çevreci grup adına açıklama yapan Greenpeace Gemi Söküm Sözcüsü Erdem Vardar, "Avrupa'dan Türkiye'ye her yıl 50'den fazla toksik atık içerikli gemi sökülmek üzere ve hiçbir önlem alınmadan gönderiliyor. Buna bir de petrol atıklarıyla dolu yüzlerce tanker eklenince, yaşanan çevre felaketinin boyutları daha da büyüyecek" dedi.

Temsilcilik adına açıklama yapan AB Komisyonu Türkiye Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Sorumlusu Gürdoğar Sarıgül, AB'nin, toksik içerikli maddelerin geri dönüşümü için çalışma başlattığını, ancak henüz kesin bir sonuca ulaşılamadığını söyledi. Açıklamanın ardan, Greenpeace üyeleri, fanuslardaki atıkları binanın lobisine bıraktı. İçerde açıklama yapan Erdem, "Atıkları sahibine iade ettik" dedi. Eylemciler atıkların iadesinin ardından dağıldı.

Eylem, Greenpeace'in kamuoyuna duyurduğu yeni bir araştırmayla aynı gün yapıldı. Greenpeace'in araştırmasına göre beş yıl içinde 2 binin üzerinde petrol tankeri hurdaya çıkarılacak. Araştırma aynı zamanda önümüzdeki yıl sonuna kadar hurdaya çıkarılması gereken gemilerde bulunan ürkütücü boyuttaki petrol artığını da ortaya çıkarıyor: 130 milyon litre, yani Prestige'den yayılan petrolün iki katından fazla. Gemiler aynı zamanda asbest ve zehirli TBT (tribütiltin) dolu. Endüstrileşmiş ülkelerin yasalarına göre bu maddelerle çalışırken çok ciddi korunma önlemleri alınması gerekiyor. Ancak bu önlemler ek maliyet anlamına geldiği için, Avrupa ülkeleri gemilerini sökülmek üzere işgücünün ucuz, çevre önlemlerinin ise yetersiz olduğu Türkiye, Hindistan, Çin ve Bangladeş gibi ülkelere gönderiyorlar.