AKP’li vekilin sahip olduğu TOMA üreticisi Katmerciler şirketi, dokuz ayda brüt kârını yüzde 169, net karını yüzde 120 artırdı.

TOMA sıktı AKP'li vekil rekor kâr yaptı

Sözcü'de yer alan habere göre, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden aldığı Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ihaleleriyle gündeme gelen AKP eski Milletvekili İsmail Katmerci’nin şirketi Katmerciler, 9 ayda rekor kâr yaptı. 9 aylık bilançosunu açıklayan şirket, bu dönemde brüt karını yüzde 169, net karını yüzde 120, gelirini ise yüzde 85 artırdı.

REKOR KÂR!

Dokuz aylık verilere göre Katmerciler net dönem kârını yüzde 120 oranında artırdı ve 14,8 milyon lira net kâr elde etti. Şirketin gelirlerindeki artış yüzde 85, brüt kârındaki artış yüzde 169, esas faaliyet kârındaki artış ise yüzde 245 oldu. Şirketin döviz pozisyon açığı 1,9 milyon liraya kadar gerilemiş durumda.

Konsolide gelirlerini yüzde 85 artırarak 126 milyon liradan 234 milyon liraya yükselten şirket, esas faaliyet kârını yüzde 245 oranında artırarak geçen yılın aynı dönemine göre 12 milyon liradan 42 milyon liraya çıkardı. Şirketin faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı (FAVÖK) da yüzde 234 oranında artarak 13 milyon liradan 44 milyon liraya yükselirken, brüt kârı da yüzde 169’luk artışla 22,4 milyon liradan 60,4 milyon liraya yükseldi. Geçen yılın dokuz aylık döneminde 6,8 milyon lira net kâr elde eden şirket, bu yılın aynı döneminde net kârını yüzde 120 artırarak 14,8 milyon liraya çıkardı. Dokuz aylık dönemde brüt kâr marjı yüzde 26 olan şirketin geçen yılın aynı dönemindeki brüt kâr marjı ise yüzde 18 seviyesindeydi. Şirketin ilk altı aydaki FAVÖK oranı ise yüzde 19 oldu. Küresel krizin kur fiyatlarında yarattığı olumsuz etki nedeniyle geçmiş dönemler bilançolarında oluşan açık pozisyonu çok büyük ölçüde ortadan kaldıran Katmerciler’in, 31 Aralık 2014 tarihinde 28,5 milyon lira seviyesinde olan döviz açık pozisyonu, ilk dokuz ay sonu itibariyle 1,9 milyon liraya gerilemiş durumda. Eylül 2015 sonu itibariyle özkaynak büyüklüğü 57,5 milyon lira olan şirketin aktif toplamı da 256 milyon lira olarak gerçekleşti. Bugüne kadar 49 ülkeye ihracat gerçekleştiren Katmerciler’in ilk dokuz aylık ihracat geliri ise 35,6 milyon dolar oldu.

ANKARA’DA FABRİKA KURUYOR

Katmerciler İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci, 2015 yılı dokuz aylık mali sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Sürdürülebilir, sağlıklı ve kârlı büyüme” hedefi doğrultusunda güçlü bir bilanço açıkladıklarını belirterek, “Bir süredir kamuoyuna ve yatırımcılarımıza duyurusunu yaptığımız savunma sanayine yönelik yatırımlarımız konusunda son aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Zırhlı personel taşıyıcı araçlar öncelikli olmak üzere, savunma sanayi ve yan sanayisi için Ankara’da bir fabrika kurmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor. 2016 yılında bu alanda üretime yönelik somut ilerlemeler elde edeceğimize inanıyoruz” dedi.

Furkan Katmerci, yaklaşık dört yıl önce Fransız Gimaex International şirketiyle yüzde 50’şer eşit payla, sadece itfaiye aracı üretmek üzere kurdukları Gimkat Araç Üstü Ekipman şirketindeki payların tamamını geçtiğimiz ay devraldıklarını da hatırlatarak, “Belirli ürünler üzerinde uzmanlaşmış yabancı şirketlerle bu tür ortaklıkları hayata geçirme stratejimiz doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz bu ortaklıktan beklediğimiz verimliliği elde edemedik ve sonlandırma kararı aldık.

Ancak, genel olarak bu stratejimizin doğru olduğuna inancımız devam ediyor. Gelinen noktada Gimkat’ın tamamı artık bize ait hale geldi. Bundan sonra itfaiye aracı üretimine hem Gimkat hem Katmerciler bünyesinde devam edeceğiz” diye konuştu.

İKİ YIL ÖNCE ZARAR EDİYORDU

AKP İzmir 22. Dönem milletvekili İsmail Katmerci’nin şirketi olan Katmerciler, 2013 yılında 7,9 milyon lira zarar açıklarken, 2014 yılını 9.2 milyon lira karla kapatmıştı. Şirket, geçen yıl aldığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nden aldığı TOMA ihaleleriyle gündeme gelmişti.

İÇ GÜVENLİĞİ SAĞLIYOR

TOMA güvenlik güçlerinin gereksinimlerini karşılamak için üretilen zırhlı bir su topu. İç güvenliği sağlamada ve toplumsal olayların bastırılması ve kontrol altına alınmasında çok etkin bir araç olan TOMA’lar Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından kullanılıyor.

Emniyet Müdürlüğü envanterinde 540 adet Jandarma Genel Komutanlığı envanterinde 143 adet TOMA bulunuyor. Olaylar sırasında üzerine isabet edebilecek yanıcı maddeleride fıskiye sistemiyle kendi kendine söndürebilen TOMA’nın şoför kabini 60 mm balistik zırhla kaplı. Herhangi bir şekilde eylemci veya göstericiler tarafından durdurulabilmesi mümkün değil. Dolu ağırlığı 40 ton civarında olan TOMA, Su, OC (Oleoresincapsicum biber gazı) katkılı su, boyalı ve kokulu su, köpük katkılı su olmak üzere dört farklı materyalle çalışıyor.

Türkiye’de özellikle Gezi Parkı olayları sırasında su yerine biber gazıyla kullanılması, bazı eylemcilerin ezilme tehlikesi yaşamasıyla TOMA’lar ciddi şekilde eleştirilmişti. Gelen tepkiler üzerine bazı bölgelerde TOMA’ların üzerine bayrak kaplanmıştı.