Son zamanlarda kendi alanlarındaki hastalıkların tedavisinde tek olan  hastanelerin  kapatılmasına tanık oluyoruz. Cüzzam hastalığında

Son zamanlarda kendi alanlarındaki hastalıkların tedavisinde tek olan  hastanelerin  kapatılmasına tanık oluyoruz. Cüzzam hastalığında başarıya ulaşmış İstanbul Lepra Hastanesi kapatılmasının ardından şimdi de Türkiye Kas Hastalıkları Derneği, 18 yıl hizmet verdikleri binadan çıkartılıyor.
Türkiye Kas Hastalıkları Derneği’ne ilk olarak 10 Aralık 2009’da Emlak Müdürlüğü tarafından bir ihbarname gönderildi.  Dernek yetkililerini şoke eden İhbarnamede,  yılbaşından itibaren kira sözleşmesinin yenilenmeyeceği belirtilerek, derneğin Yeşilköy’de, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait arazide kurulan 3 katlı binanın boşaltması istendi. Bu gelişmenin ardından dernek yetkilileri,  İBB’den, AKP İl Başkanlığı’na, Başbakanlık’tan Cumhurbaşkanlığı’na dek başvurularda bulundu ancak hiçbirinden olumlu bir yanıt alamadı. İBB, geçtiğimiz hafta Bakırköy Kaymakamlığı’na yeni bir yazı daha gönderdi. Bu yazıda, derneğin kira sözleşmesinin yenilenmeyeceği belirtilerek, gerekirse kolluk kuvvetiyle boşaltılması bildirildi. Derneğe, Kaymakamlık’tan önceki gün gelen yazıda da en geç 2 Mart’a kadar derneğin tahliye edilmesi gerektiği, yoksa zorla tahliye edileceği belirtildi. Bunun üzerine dernek yetkilileri, ‘ Derneğime Dokunma Kampanyası’ adında sürekli bir direniş ve eylem kararı aldı ve ‘Sağlığıma Engel Olma Platformu’ oluşturdu. İlk eylemlerini dün İBB önünde gerçekleştiren platform, 1992 yılında Bakanlar Kurulu tarafından “Kamu Yararına Çalışan Dernek” statüsüne alınan bir derneğin bugün “kamu menfaati” gerekçesiyle İBB tarafından tahliye edilmek istenmesini ‘gülünç’ olarak nitelendirdi.
AKP’NİN ENGELLİLERE KARŞI TAVRI
Platform adına açıklama yapan Kas Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Coşkun Özdemir, “İBB’nin 32 yıldır yaptıkları çalışmaları kamu yararı olarak görmemesini eleştirerek, tüm dünyanın bildiği ve tanıdığı, çalışmalarını takdirle andığı derneğimizin faaliyetlerini yok sayma cüretini kendinde buluyor” dedi.  Derneğin, Türkiye’ye sayısız öğrenci, hekim, uzman ve nörolog yetiştirdiğini dile getiren Özdemir, 32 yıldan beri alınan çok sınırlı desteğe rağmen yurt içinde ve yurt dışında takdirle övgü ile anılan hizmetler gerçekleştirdiğine dikkat çekti. Özdemir, “Demokrasi söylemini dilinden düşünmeyen AKP hükümeti ile onun bir hasta derneğini yok etmekte kararlı, akıl tutulmasına uğramış belediyesinin, derneğimiz özelindeki bu tavrını tüm engellilere karşı alınmış bir tavır olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.
Direniş planı hazır
28 Mart Pazar Bakırköy’de çoğu tekerlekli sandalyeyle hareket etmek zorunda olan kas hastalarının da yer aldığı, geniş katılımlı bir halk eylemliliği sergilenecek. İBB kararının uygulanacağı 2 Mart gününün arifesinde yani 1 Mart gününden başlayarak dernek binasında sürekli olarak nöbet tutulacak.
Söz konusu nöbette çeşitli engelli gruplarıyla dernek üyesi ve dernekten hizmet alan hastalarla yakınlarının yer alması bekleniyor. Gerek olması halinde KASDER’in Bakırköy Belediyesinden ses sistemi, gıda ve çadır desteği alması öngörülüyor.
ELÇİN YILDIRAL