Toplama maliyetini bile karşılayamadı
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

Yeterince destek alamayan, artan maliyetler karşısında borçluluğu giderek katlanan tarım üreticisinin sorunları katlanıyor. Bin bir emek verilerek yetiştirilen tarım ürünleri, maliyetini dahi karşılamayacağı için tarlalarda kalıyor. Samsun Bafra ovasında binlerce dönüm arazide karpuzlar toplanamadı. CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel “6-7 bin dönüm karpuz tarlada kalmış durumda. Eğer bir hafta içerisinde bu karpuzlar alıcı bulamazlar ise tarlayla birlikte hepsi sürülecek” dedi.

CHP Samsun İl Başkanı Fatih Tükel, Bafra İlçe Başkanı Vahit Perçin ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Bafra’da sebze halinde komisyoncular ve esnafla bir araya geldi. Tükel ve beraberindeki heyet, daha sonra Kuşçular köyünde çiftçinin sıkıntılarını dinledi. Karpuz tarlasında açıklama yapan Tükel, şöyle konuştu: “Bu içinde bulunduğumuz tarlada yaklaşık 150 ila 200 ton arası karpuz var. Bu tarlanın maliyeti, yaklaşık maliyeti 150 bin civarı. Yani ablamız, kardeşlerimiz buraya, 150 bin lira civarı masraf yapmış. Fide dikmiş, ilaç atmış, gübre atmış bir sürü işçilik ve bir sürü emek vermiş.”

Tükel şöyle devam etti: “Karpuzlar bırakın 1 TL’yi 5 kuruşa bile alıcı bulamıyor. Şu an bu tarlada 150 ton karpuz fide parasına bile alıcı bulamıyor. Fide parası 30-35-40 bin liraya bile alıcı bulamıyor, satamıyor. Hal esnafına, biz karpuzu alıp satmak istiyoruz ama nakliyeler çok para. Mazot parasının altından kalkamıyoruz. Mazotun yüksekliğinden dolayı 3 liralık nakliye çıkmış 13 liraya İstanbul’a, Ankara’ya karpuzları sevk edemiyoruz diyorlar.”

MALİYET 10 KATINA ÇIKTI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de Niğde’de üreticilerle görüştü. Gürer’e çiftçiler tohum, gübre, ilaç, mazot, sulama suyu çıkarmak için kullanılan elektrik faturası giderlerinin yanı sıra traktör ve ekipmanlarıyla ilgili giderlerin de çok yüksek oranda artması ile yeni makine alabilmelerinin çok güçleştiğini ifade ettiler. 2 yıl önce 190 bin liraya aldığı bir traktörün bu yılki yeni fiyatının 1 milyon 100 bin liraya çıktığını söyleyen çiftçiler, sadece traktör değil ekipman giderlerinin de sürekli arttığına dikkat çekti.

Taşlık bölgelerde kullanılan yaylı pullukların 7-8 bin liradan 60-70 bin liraya, pullukların ucundaki bıçağın ise 40-50 liradan 250 liraya yükseldiğini anlatan çiftçiler, traktör ekipmanlarından söküm ve dikim makineleri, gübre, hasat ve ilaçlama makineleri gibi ekipmanların fiyatlarının son 2 yılda 5 kat artmasının kendilerini büyük oranda mağdur ettiğini kaydetti.