Toplantıya protesto damga vurdu

Ezgi Can CEYLAN

Malatya’nın Akçadağ ilçesi Harunuşağı köyünde planlanan gölet ve inşaat tesisleri için yapılmak istenen halkın katılım toplantısı bölge halkı tarafından protesto edildi. Projenin bölgeye bir katkısı olmayacağını belirten bölge halkı, projeyi istemediklerine dair tutanak tuttu.

Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürlüğü, Kavurma Deresi üzerinde gerçekleştirilmesi planlanan “Harunuşağı Göleti ve Sulaması Projesi”nin hammadde ihtiyacının karşılanması amacıyla kil, kum, çakıl, kaya malzeme ocağı, kırma-eleme-yıkama ve hazır beton üretim tesisi için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu.

Yaklaşık 100 milyon TL olan proje kapsamında gölet ve yapımı için bölgede yeni beton tesisleri kurulması planlanıyor.

DSİ’nin başvurusu üzerine ÇED sürecini başlatan Bakanlık, halkın katılım toplantısına karar verdi. Önceki gün DSİ ve Bakanlık yetkilileri toplantı için bölgeye gitti.

Projeye karşı çıkan Malatya Çevre Platformu ve bölge halkı toplantıyı protesto etti. Protestolar sonucu toplantı yapılamazken, tutanak tutularak kayda geçirildi.

Toplantının ardından açıklama yapan Malatya Çevre Platformu Eş Sözcüsü Ramazan Derin, Kavurma Deresi’nde mevcut bir göletin olduğunu ve ikincisinin neden yapılmak istediklerini anlamadıklarını belirtti.

“2 tane kayanın arasına yapılmış bir havuz büyüklüğündeki göletin su tutmayan bir zeminde yapıldığını orada hazır bulunan devlet görevlileri tarafından verilen bilgi neticesinde öğrenmiş bulunmaktayız” diyen Derin, “Su debisi standartların çok altında olan bir dere üzerinde 3 adet göletin yapılması hangi anlama gelmektedir? Uzmanlarımızın yaptıkları çalışmalar neticesinde projenin sulama amaçlı olmadığı içme suyu projesi olmadığı enerji üretim amaçlı olmadığı tespit edildiğine göre geriye bir tek seçenek kalmaktadır. Politik veya rantsal bir girişimdir” ifadelerini kullandı.