Müzisyen Su Soley, ‘Ninniler’ isimli albümü ile çocuk dinleyicileriyle buluştu. Soley, “Hepimiz minikken çok büyülüyüz ve toplum bizi büyütürken büyümüzden çalıyor maalesef. Bu insanoğlunun toplumlaşıp, bir arada yaşama çabası sırasında kendine attığı bir kazık” diyor

Toplum bizi büyütürken büyümüzü çalıyor

GİZEM ERTÜRK

Alternatif müziğin güçlü sesi Su Soley, bu kez ninni projesiyle karşımıza çıktı. Koronavirüs salgınından kaynaklı karantina sürecinde üretimlerine devam eden Soley, geçmişten bugünlere en çok sevilen ninnileri yeniden düzenledi, ‘Ninniler’ isimli albümde bu çalışmalarını çocuklara armağan etti. Soley’le nesiller boyunca günümüze gelen, Fış Fış Kayıkçı, Dandini Dastana, Uyu Yavrum Ninni ve Ninni Yavrum Ninni adlı ninnilerin bir arada bulunduğu albümünü konuştuk.

Merhaba her şeyden önce nasılsınız? Bugünler nasıl geçiyor?

Çok teşekkür ederim. İyiyim. Her gün şükrediyorum. Hiçbirimiz için kolay değil bu süreç. Uzun zamandır evden dışarıya hiç adımımı atmadım, 1 ayı geçti. Ailem Ankara’da, hepsini çok özledim.

Süreçle baş etme yöntemleriniz neler?toplum-bizi-buyuturken-buyumuzu-caliyor-723311-1.

Beni kurtaran şey hareket etmek. İlgilenecek bir şeyler bulmakta pek zorlanmıyorum. O yüzden evde sıkılacak fırsatı bulamadım henüz. Ev işleri oldukça vaktimi alıyor. Düzenli olarak evde yemek yapmak da bir o kadar vakit alan bir uğraş ki bu kısımları ev hanımları zaten iyi bilirler. Bunun dışında bol bol enstrüman çalışıyorum, yeni şarkılarımın düzenlemeleriyle ilgileniyorum, evden kayıt yapabildiğim için yeni projeler üretiyorum.

SAHİP OLDUĞUMUZ CEVHERLERİ YOLDA UNUTUYORUZ

Geçmişte de pek çok çocuk şarkısı ve ninni seslendiriniz, sizi bu dünyaya yakın tutan şey nedir?

Bayılıyorum çocuklara. Zaten ilk mesleki eğitimimi de ODTÜ Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitim Öğretmenliği Bölümü’nde aldım. Evvelinde, lisanslı sporculuk dönemlerimde, yüzme öğretmenliği de yaptım. O zaman da şimdiki gibi çocukları hep çok büyülü bulurdum. Hepimiz minikken çok büyülüyüz ve içinde yaşadığımız toplum bizi büyütürken büyümüzden çalıyor maalesef. Bu insanoğlunun toplumlaşıp, bir arada yaşama çabası sırasında kendine attığı bir kazık. Eğitim sistemimiz de pek iç açıcı değil. Sanki bir üretim bandı var ve bu banda hepimiz farklı şekillerde giriyor ama hepimiz kare çıkıyoruz. Çocukken sahip olduğumuz cevherleri yolda bir bir unutuyoruz. Doğru eğitimi ne kadar yaygın uygulayabilirsek geleceğimiz o kadar ışıldar. İşte ben de sırf bu sebepten elimden geleni yapmaya başlayabilmek için senelerdir zamanını bekliyordum. Beni bu dünyaya yakın tutan şey bu; insanlığın iyiye, doğruya, güzele gitmesine ve sağlıklı, dengeli bir nesil oluşmasına fayda sağlayan insanlar arasında olmak, biraz olsun katkıda bulunabilme fikri ömürlük bir tatmin gibi benim için.

Ninni projesi, albüm fikri olarak nasıl ortaya çıktı?

Ninniler, yeni çocuk projemiz Soley Kids’in devamı gelecek albümler serisinin ilk albümü olarak çıktı. Şarkıların düzenlemelerini yapan sevgili Volkan Asyalı ile senelerdir belli başlı YouTube kanalları için çocuk şarkıları üretiyoruz. Bu şarkıların bazıları çocuk şarkılarındaki en yüksek izleme sayılarına ulaştı. Bu bizim için çok gurur verici. Müziklerimiz Youtube’da bu kadar ilgi gördüğü için üretimlerimizi dijital platformlara da taşımaya karar verdik ve başladık. Buna fırsat yaratabildiğim için çok mutluyum.

ÇOCUKLUĞUM HER ŞEYİYLE GÖZÜMDE TÜTÜYOR

Sizin çocukluğunuza, ninnilere dair hatırladıklarınız neler?

Çocukluğum çok özel. Çok özlüyorum. Her şeyiyle gözümde tütüyor, hele ki şu dönemde! 80’li yıllar… Ankara DSİ Lojmanları 1. Kısım. Şu yaşlarımda hatırladığımda güzelliğine halen gözlerim doluyor. Ailem memurdu, devlet lojmanındaydık ve aslında o dönemde şehirdeki mahallelerde de çocuklar hep özgürce sokaktaydı. Ninni severdim. Pek çok anne gibi benim annem de söylerdi. Dandini Dastana’yı annemden de anneannemden de dinlemeyi çok severdim. Fakat bana en iyi gelen, nedense, annemin baş parmağı ve orta parmağının tırnaklarını kullanarak çıkardığı çıt çıt sesi olurdu. Bayılıyordum ona. Bir dönem boyunca, elini kulağıma götürür, o sesi çıkarmasını ister, öyle uyurdum.

Solo kariyerinizle birlikte hayatınızda neler değişti? Şimdi de kendi yapım firmanızı kurdunuz… Nasıl bir oluşum, kimlerle çalışıyor, çalışmayı hayal ediyorsunuz?

Huzurla çalışmayı hayal ediyorum. Tabii ki iş hayatında stres faktörü hep var. Fakat yaptığımız içinin çoğunluğu duygu işi, gönül işi ve rahat çalışma ortamı gerektiriyor. Sanatçı arkadaşlarımda aradığım bir diğer detay ise çalışkan ve üretken olmaları. Soley Tunes’un diğer sanatçıları Duygu ve Mert Canka da benim gibi söz yazarı ve besteci müzisyen arkadaşlarım. Söyleyecek sözleri olan insanlar. Üreten insana çok değer veriyorum. Açıkçası biriyle çalışmak fikri için beni ilk çeken detay hep kendi eserlerini üretiyor olması oluyor. Duygu’nun bir, Mert Canka’nın iki ayrı albümünü yayınladık. Benim de beşinci albümüm yayınlandı. Bir de güncel projemiz Soley Kids var. Soley Kids’in ilk albümü Ninniler nisan ayının başında yayınlandı. İkinci albüm Popüler Çocuk Şarkıları da 23 Nisan’da, 100. yıla özel yayınlandı. 23 Nisan’da aynı zamanda Soley Kids’in Instagram hesabından minikler için çok tatlı bir konser verdik.