Birleşik Metal-İş Sendikası örgütlü olduğu onlarca fabrikada binlerce işçiyle gelir adaletsizliğine karşı eylemler düzenledi. Sendika Başkanı Serdaroğlu ise “Eylemler toplumsal bir çığlığa dönüşmeli” diye konuştu.

Toplumun çığlığı eyleme dönüşmeli

Rıfat Kırcı

DİSK’in gelir adaletsizliğine karşı başlattığı eylemler zinciri dün de Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu fabrikalarda devam etti. Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye işçiler örgütlü oldukları fabrikalarda AKP’nin kötü ekonomi politikalarına ve derinleşen gelir uçuruma tepki göstererek eylemler düzenledi. İşçiler vergilendirmedeki adaletsizlikten yaşam pahalılığına, düşük ücretlendirmeden emeklilik haklarının gaspına kadar pek çok soruna tepki gösterdi. Birçok fabrikada sloganlarla, basın açıklamalarıyla, yürüyüşlerle protestolar gerçekleştirildi.

DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da gelirdeki adaletsizliğin sermaye yanlısı politikalarla daha da derinleştiğini vurguladı. Asgari ücretten gelir vergisi alınırken sermayeye vergi indirimleri sağlanmasını eleştiren Serdaroğlu, “Doğrudan ve dolaylı vergilerle işçi sınıfının omuzlarındaki yük çok arttı. Yılbaşında ya da toplu sözleşme sürecinden sonra gelir vergilerine yönelik yapılan zamlarla işçiler ücretlerinin başladıkları noktadan da geriye düştüğünü görüyorlar. Daha uzun vadede alınacak rakamlar daha kısa sürede alınıyor. Buna tepki gösteriyorlar. Bu noktada İşçilerin DİSK’e yüklediği sorumluluklar ve beklentileri var. Biz de eylemlerle düzenleyerek buna karşılık vermeye çalışıyoruz” diye konuştu. Gıdadan ya da temel ihtiyaç tüketim maddelerinden alınan dolaylı vergilerin de adaletsizliği derinleştirdiğini vurgulayan Serdaroğlu “İnsanlar farkına vardırılmadan yoksullaştırılıyor. Bunu da çarşı pazara indikleri zaman anlıyorlar” dedi.

‘Milli gelirden payımızı istiyoruz’

Örgütlü oldukları tüm fabrikalarda eylemler yaptıklarına dikkat çeken Serdaroğlu sadece fabrikalarda değil toplumun tüm kesimlerinin aynı sorunu yaşadığına dikkat çekti. Serdaroğlu şöyle konuştu: “Bir şeyin farkını ortaya koymaya çalışıyoruz. Asgari ücret ortalama ücrete dönüştü. Asgari ücretten de gelir vergisi kesiliyor. Bu adaletsizliğin ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Milli gelirin adil paylaşılmasını istiyoruz. Gelirde adalet dediğimiz mesele emeklileri de ilgilendiriyor. Yeni emekliyle eski emekli arasında çok fark var. Eski emeklilerin yüzde 80’i zaten asgari ücret altı. 10 milyona yakın asgari ücretli, 13 milyon emekli var. Buna rağmen dolaylı vergiler doğrudan vergilerin 2 katına çıkmış durumda.”

Asgari ücret teklifi haftaya açıklanacak

Serdaroğlu gelecek ay başlayacak asgari ücret görüşmelerine yönelik ise DİSK’in teklifini haftaya açıklayacaklarını söyledi. Yaptıkları eylemleri toplumun geneline yaymak istediklerine de değinen Serdaroğlu şunları vurguladı: “Artık bireysel olan tepkilerin, insanların kendi aralarında yaptıkları konuşmaların bir toplumsal çığlığa dönüşmesi lazım. Önümüzdeki haftalarda bölgesel eylemlerimizi de başlatacağız. Mitinglerimiz olacak. Eylemlerimize yılbaşından sonra da devam edeceğiz. Sadece işçiler değil toplumun bütün kesimlerinin daha gür ses çıkarması lazım, biz de bunu istiyoruz.”

DİSK’in ‘Gelirde adalet istiyoruz’ eylemlerinin talepleri ise şu şekilde:

•Asgari ücret ve bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın ve net ödensin. Böylece tüm ücretler yaklaşık 750 lira artırılsın.

•Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimine uygulanan tarife oranı yüzde 10’a indirilsin. Vergiye esas gelir dilimleri milli gelire göre artırılsın.

•En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilsin.

•Elektrik, su, doğal gaz ve internet faturaları vergi ve kesintiden muaf tutulsun.

•Tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlansın.