"Toplumun en görünmeyen kesimi sesini yükseltti"

Fatih Kıyman

Fransız Komünist Partisi Avrupa İlişkileri Sorumlusu Anne Sabourin ile Sarı Yelekliler hareketini konuştuk. Sobourin Sarı yelekliler için, “Toplumun en görünmez, unutulmuş kesimini oluşturan insanlar. Daha önce hiçbir harekete katılmamış insanlar” diyor.

►Hükümet geçtiğimiz hafta akaryakıt vergilerinde artış öngören yasayı ertelediğini ilan etti, ancak insanların öfkesi dinmişe benzemiyor. Bunu nasıl anlamalıyız?
Öncelikle şunu söylemek gerek; bu hareketi anlamamız için ülkenin son birkaç yılında yaşananları anlamalıyız. Akaryakıt vergileri bardağı taşıran son damlaydı. Emmanuel Macron iktidara geldiğinden beri iş kanunda büyük değişiklikler yaptı, kemer sıkma politikalarıyla halkın satın alma gücünde önemli kayıplara sebep oldu. Üstelik Macron’un ilk icraatlarından biri toplumun en zengin kesiminden alınan vergilerde kesintiye gitmek oldu. İnsanlar bu vergilerin geri getirilmesini talep ediyor. Akaryakıt vergilerinin ertelenmesi önemli bir zaferdi ancak sokaktaki insanların talepleri çok daha geniş bir yelpazeye yayılıyor.

► Sokaktaki eylemcilerin kimlikleri, siyasi görüşleri tartışılmaya devam ediyor. Sokaktaki insanlar kim?
Sokaktaki insanların kim olduğunu anlamak çok önemli. Bu insanlar sokakta görmeye alışkın olduğumuz kişiler değil. Yalnızca sendika üyeleri değil, siyasi parti üyeleri değil. Toplumun en görünmez, unutulmuş kesimini oluşturan insanlar. Daha önce hiçbir harekete katılmamış insanlar. Toplumun geri kalanının da bunu gördüğünü, anladığını düşünüyorum. Toplumsal bir meseleye, sıra dışı bir tepki verildiğine şahit oluyoruz ve herkes bunun farkında. Kamuoyu anketleri, eylemlerin hala toplumun yüzde 70’i tarafından desteklendiğini, haklı görüldüğünü gösteriyor.

► Peki Komünist Parti olarak sizin talepleriniz neler?
İzlenen politikalar sonucunda insanların satın alma gücünde büyük erime oldu. Yasal çerçeveye göre hükümet maaşları yılbaşında, 1 Ocak’ta arttırabiliyor ancak bu uzun yıllardır yapılmadı. Komünist Partisi olarak, yeni yılda asgari ücrete 200€ zam yapılmasını talep ediyoruz.