Toprağa solucanla yeniden hayat

BURCU CANSU

Günümüzde kimyasal ilaç ve gübrelere bağımlı hale gelen tarımsal ürünler toprağın ve toplumun sağlığını her gün daha da olumsuz etkiliyor. Bu nedenle doğal tarım yöntemlerine, buna bağlı olarak da üretim miktarı, kalite ve doğallığı artırdığı için solucan gübresine ilgi giderek arttı. Organik Gübre temsilcisi Çağrı Coşkun, solucan gübresi ile ilgili merak edilenleri BirGün’e anlattı.

» Kimyasal gübreler ile tarımda ciddi bir olumsuz dönüşüm yaşandı. Tarımdaki kimyasal dönüşümü nasıl tersine çevirebiliriz?

Toprağın kimyasal etkilerin altında adeta yok oluşunu seyrediyoruz. Doğal kaynakları koruyan sürdürülebilir tarım sistemi için organik gübre kullanımını yaygınlaştırmamız gerekiyor. Bahçemizde, tarlamızda, evdeki saksılarımızda, seramızda, peyzaj alanlarımızda doğal ürünler kullanarak sağlıklı toprak ve sağlıklı gıdaya doğru bir geri dönüşüm başlatabiliriz. Solucan gübresi bu dönüşümün en etkili öncülerinden biridir.

» Özellikle son dönemde herkesin konuştuğu solucan gübresi nedir ve nasıl elde edilir?

Solucan gübresi kansere karşı sağlıklı nesiller, kaliteli ve bol verimli ürünler demektir. Sebze meyve atıklarını ve hayvansal gübreleri bildiğimiz solucanlardan farklı olan Kırmızı Kaliforniya Solucanı (eisenia foetida) cinsi solucanların sindirerek tekrar dönüştürmesi sonucunda elde edilir. Yani solucanlar dünyanın geri dönüşüm makinasıdır. Bu gübrenin diğer tüm gübrelere göre çok daha etkili sonuçları olmaktadır. Solucanların dışkılarından elde edilerek belirli aşamalardan sonra hazır hale getirilir.

» Türkiye’de solucan gübresinin kullanımı yaygın mı?

Elbette. Solucan gübresi dünyadaki en faydalı organik gübre olmakla beraber aynı zamanda önemli bir toprak düzenleyicidir. İnsanlar her uygulamada solucan gübresinin etkilerini görüyorlar ve bu sayede tüm yurtta kullanımının çok büyük oranda arttığını görüyoruz.

» Bitki gelişimine faydaları nelerdir?

Solucan gübresi içeriği bakımından toprağın ve bitkinin ihtiyacı olan tüm besin elementlerini tek başına karşılayabilir. En önemli faydası, yediğimiz besinleri doğal aromatik tatlarına yeniden kavuşturmasıdır. Ayrıca ürünün verimini yüzde 50’ye varan oranda artırır. Düşünsenize, daha çok ürünü en doğal yolla elde edebiliyoruz. Bundan iyisi düşünülemez. Diğer yandan kirlenmiş toprağın ıslahını sağlar ve onu doğal haline dönüştürür. Su tutma kapasitesi yüksek olduğundan bitkinin su ihtiyacını azaltır. Ayrıca hastalıklara ve olumsuz hava şartlarına karşı bitkinin direncini artırır. Bitkinin kök gelişimini, boyunu ve yeşil kalma süresini büyük oranda etkiler.

» Solucan gübresi nasıl ve ne zaman kullanılmalıdır?

Ekimden hasada kadar her aşamada faydalanabilirsiniz. Her türlü tarımsal üretimde, sebze ve meyvelerde, serada, bahçe ve balkon sebzeciliğinde, peyzaj ve çiçekçilik alanlarında kullanılabilir. Sebze ve meyve fidesi dikerken fide çukurlarına bir miktar köküne temas edecek şekilde uygulanır. Dikili sebzelerde gövde etrafına tek kat uygulanır. Yetişkin meyve ağaçlarında ise ağacın gölge izdüşümüne denk gelen mesafede çember şeklinde kanal açılır ve buraya gübre konulup kapatılır. Balkon bahçeciliğinde ve diğer tüm süs bitkilerinde; saksının toprak yüzeyi ince bir tabaka halinde alınıp toprak görünmeyecek şekilde gübre konulur, toprak kapatılır ve sulanır. Ayrıca sıvı hale getirilerek tüm bitkilere püskürtme şeklinde de kullanılabilir.