Amasya Çambükü’nde mera arazisine yapılmak istenen organize sanayi bölgesine halk tepkili. Yargı süreci devam ederken alana iş makinaları girdi. Nöbetteki yurttaşlar, “Toprağımıza dokunmayın” çağrısı yaptı.

Toprağımıza dokunmayın!
Fotoğraf: BirGün

Berkay SAĞOL

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü Köyü’nde tarım alanına kurulmak istenen Organize Sanayi Bölgesi (OSB) halk karşı çıksa da, yetkililer projede ısrarcı. İnşaat için alana iş makinaları girerken nöbet tutan yurttaşlar, yaşananlara tepki gösterdi.

Taşova’ya bağlı Çambükü Köyü’ne, OSB kurulmak isteniyor. Yöre sakinleri, bölgenin ‘tarım arazisi’ olduğu gerekçesiyle söz konusu projeye karşı aylardır direniyor. Açılan davalar sürerken çalışmaların bir süre önce durduğu bölgeye, iş makinaları, jandarma eşliğinde tekrar girdi. Kolluk kuvvetleri, köyü abluka altına alırken yurttaşların tarlalara geçişini de engelledi.

Yargı sürecinin sürdüğünü vurgulayan yöre sakinleri ise alana iş makinalarının girmesinin hukuksuz olduğuna dikkat çekti. Mera arazilerini korumak isteyen yurttaşlar, alanda bekleyerek nöbet tuttu.

PERİŞAN HALDEYİZ

Çambükü Muhtarı Fadime Celep, OSB’ye karşı olmadıklarını belirterek, yer seçimini doğru bulmadıklarını söyledi. “Derdimizi hiç dinlemiyorlar, çok çaresiziz” diyen Muhtar Celep, şunları dile getirdi: “Daha mahkememiz bitmeden dozerler ve askerler tekrar başımıza geldi. Hepimiz perişan haldeyiz. Kış geldi, çevredeki bütün köyler ekinlerini yaptı ama biz daha bir avuç tohum ekemedik, bütün hayvanlarımız ahırlarda dışarı çıkaramıyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık. Biz sadece toprağımızı ekip biçmek istiyoruz. Toprağımıza dokunmasınlar.”

Çambükü Muhtarı, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Köyümüzde bir sürü asker var ve dozerler, kamyonlar sürekli çalışıyor. Belediye başkanı, kaymakam ve vali kimse buraya gelmedi. Daha uygun bir sürü alan olmasına rağmen illa bizim köyümüze yapıyorlar. ‘OSB’nin içine cami, okul ve konut yapılacak’ deniyor. Hangi OSB’de cami, okul ve konut var?”

Bölge sakinlerinin avukatı Selim Saray da yargı sürecinin sonuçlanmamasına rağmen çalışmaların başlamasına tepkili. Av. Saray, “Amasya Valiliği’nin acele davranmasını gerektirecek herhangi bir yargı kararı yok. Samsun 1. İdare Mahkemesi’ne açtığımız plan değişikliğine ilişkin davada, henüz bilirkişi keşfi yapılmadı. Mera alanının vasfına yönelik açılan davada da bilirkişi keşfinin sonuç raporu açıklanmadı” diye konuştu.

YAŞAM HAKKI İHLALİ

“Bu köye iş makinalarıyla yapılan ikinci baskın ve resmen hukuksuzluk” diyen Av. Selim Saray, şöyle devam etti: “Belirlenen yer yanlış, burası köylünün mera arazisi, tarım alanı ve toplam bin 80 dönüm… Bunun yaklaşık 800 dönümüne OSB yapılıyor. Tarım ve hayvancılığı bitirdiği gibi köylünün yaşam hakkı da tamamen yok ediliyor. Köyde bulunan 38 hanenin ekecek, dikecek yeri kalmadı. Çevre köyler bütün ürünlerine ekmiş durumdayken Çambükü’nde tarım tamamen bitmiş durumda.” Çambükü Köyü’ne geçen ay proje için iş makinaları girmiş ve zeytin ağaçları sökülmüştü. Yöre sakinleri yaşananlara tepki göstermiş ve çok sayıda yurttaş gözaltına alınmıştı. Bunun üzerine de yurttaşlar, Taşova Kaymakamlığı önüne giderek projeyi protesto edip, yere süt dökmüştü.