Toprağımızı, suyumuzu savunacağız

Haber Merkezi

Tokat’ın Erbaa ilçesinde Verusa Holding ve Amasya'nın Taşova ilçesi Esençay köyünde Uğur Grup tarafından siyanürlü altın arama çalışmalarına başlandı. Topraklarının ve sularının siyanürle kirlenmesine karşı mücadele eden bölge halkını ziyaret eden SOL Parti üyeleri dayanışma mesajı verdi.

Köydeki görüşmelerin ardından Taşova merkeze gelen köylüler ve SOL Parti üyeleri altın madenine karşı kurulan imza standının önünde serbest kürsü kurdu. İlk sözü alan SOL Parti Tokat İl Başkanı Erdoğan Doğan ve Yönetim Kurulu üyesi Kadir Taşovan, Esençay halkıyla birlikte sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtti.

SOL Parti Amasya İl Başkanı Suat Sancak ise “Topraklarımız ve yaşamımız için harekete geçelim” dedi ve ekledi: “Bu topraklar, bu yaşam bizim. Bir avuç şirketin yaşamımızı yok etmesine izin vermeyelim. Taşovalı kadınlar, gençler, emekçiler şimdi sıra bizde.”

Fatsa’daki deneyimlerini aktaran Resul Şahin, “Bizler Fatsa’da 10 yıldır mücadele ediyoruz. Mücadelemizde çok yoğun baskılara maruz kaldık, gözaltıyla alındık. Bizler Anayasal hakkımızı kullanıyoruz. Bizler sizinle dayanışmaya, deneyimlerimizi anlatmaya geldik” derken Osman Güvenalp ise, “Bu bölgede 6 buçuk milyarlık dolardan söz ediyorlar. Sondajı ne zaman yaptınız da rezervi tespit ettiniz? Tonda 4 gramdan altın söylüyorlar. Ne zaman tespit ettiniz de basına sundunuz? Şirket, buradan çıkan altının yüzde 96’sını kendi ülkesine götürecek. 1 gram altın için 4 ton su harcayacaklar. Demek ki buranın yer altı su kaynakları şirketin olacak” diye konuştu.

Son olarak sözü bölge halkından Nevin Tombul aldı: “Yaylalarımızın, suyumuzun, doğamızın bozulmaması için siyanürlü altın aramaya karşı mücadelemizin bir bölümü burada başladı. Yolun başındayız, bunu başarmak için tüm Esençaylılar bu yola baş koyacaklar.”