‘Toprağımızın yok edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz’

Bursa’nın Yenişehir ilçesinde Meyra Madencilik tarafından faaliyete geçmesi planlanan kurşun çinko bakır zenginleştirme tesisi ve atık barajı, Kirazlıyayla Barcın köylüleri ve Yenişehir halkı tarafından protesto edildi. “ÇED gerekli değil” kararı verilen proje günde 894 ton zehirli balçığı toprağa bırakacak. Tonlarca su tüketimine de sebep olacak olan tesise tepki büyük.

Faaliyet alanının 6 km Güneyinde kalan günümüzden 8600 yıl öncesine dayanan Barcın’ın tarihte ilk süt ürünlerinin üretildiği yer olduğunun ifade edildiği basın açıklamasında, projenin yerleşim yerlerine yakınlığı vurgulandı.

894 TON ZEHİRLİ BALÇIK

Kirazlıyayla Barcın köylüleri ve Yenişehir halkı tarafından yapılan basın açıklaması şöyle:

“Firma 2015 yılında kapasite artışına giderek alanı 273 hektara çıkardı. Firma 2015 de aldığı raporda zenginleştirme yapmayacağını, flotasyon işlemini başka bir yerde yapacağını söylüyor. Ama 2019 a gelindiğinde tekrar bir kapasite artışıyla hem ruhsat alanı 345,62 hektara çıkıyor hem de yapmayacağız dedikleri zenginleştirme tesisi ve atık barajı projeye ilave oluyor.

Günde bin ton, yılda 3 yüz bin ton cevher işlenecek olan ve her gün 894 ton zehirli balçığı toprağa gömecek olan tesise tepki gösteren yurttaşlar, basın açıklamasına yoğun şekilde katıldı. Açıklamada, “Sülfürlü cevherlerin işlenmesinden oluşacak pasalar potansiyel asit üretici maden atıkları sınıfındadır. Bu yüzden Atık barajından gerçekleşecek buharlaşma bize asit yağmurları olarak geri dönecektir. İklim değişikliğinin tartışılması gereken noktada kişi başına 1400 metre küp suyun düştüğü bu durumda bizlerin maden firmalarına verecek bir damla suyu yok. Firmanın günde 1000 ton tuvenan cevher için her saat başı 84 ton su kullanması gerekiyor. İnsanların amacı gelecek nesile temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakmak olmalı. Bizler yuvamız bildiğimiz bu toprakların Lübnanlı bir firma para kazansın diye yok edilmesini istemiyoruz, buna izin vermeyeceğiz” ifadeleri kaydedildi.