JES, RES, jeotermal, ve termik santralların kuşatması altında olan Ege’de 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında rant ve talan politikaları protesto edildi

Topraklarımızı savunacağız

AYCAN KARADAĞ - BERKAY SAĞOL

Ege Bölgesi son yıllarda JES’ler, RES’ler ve termik santrallerin yarattığı ekolojik yıkımla mücadele ediyor. Yaşam savunucuları ise 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında Ege Bölgesi’nde yaşanan çevre sorunlarına dikkat çekmek için protestolar gerçekleştirdi. İzmir, Manisa, Aydın, Denizli ve Balıkesir’de yapılan eylemlerde Türkiye’de emeğin ve doğanın sömürüsü üzerine kurulmuş olan yönetim politikalarının yıllardır değişmediği belirtildi.

Aydın’da uzun süredir jeotermale karşı mücadele eden Kuyucular Mahallesi’nde direniş çadırında etkinlik düzenlendi. Etkinlikte konuşma yapan Efeler Belediye Başkanı M. Fatih Atay, doğaya zararlı olan her şeyin karşısında ve yurttaşın yanında yer alacağını ifade ederek, “Biz sadece yaşantımızı zenginleştiren bu havayı, çevreyi, toprağı, zeytinlikleri, bitkileri, hayvanları korumak istiyoruz. Sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz. Anayasal hakkımızı kullanmak istiyoruz” dedi.

ÇOBAN ATEŞİNİ YAKTIK

Denizli’de ise geçtiğimiz günlerde termik santral yapımı iptal edilen Tavas ilçesine bağlı Avdan Köyü’nde bir basın açıklaması gerçekleşti. Denizli’de gerçekleştirilen eylemde doğaya sahip çıkmanın en önemli halkasının yereller olduğunu belirten Büyük Menderes İnisiyatifi Sözcüsü Mustafa Çallıca, “Ekolojik bilincin oluştuğu toplum ve bireylerin örgütlenmesi ile bu katliamların gerileteceğine inanıyoruz. Havasına, suyuna, toprağına, yaşam alanlarına, tarihi ve kültürel varlıklarına sahip çıkan örgütlü toplum ve birey, ekolojik tehdidin önünde ciddi kalkan olacaktır” dedi

PANDEMİYİ FIRSAT BİLDİLER

Akhisar Çevre Gönüllüleri de JES’e hayır demek için buluştu. Akhisar Çevre Gönüllüleri adına basın açıklaması yapan M. Akif Aksezgin, "Covid-19 salgını ile halkın sokağa çıkamamasını fırsata çeviren iktidar ve şirketler ormanlarımızı, dağlarımızı, derelerimizi, tarım arazilerimizi yok etmekten geri durmadılar" diye konuştu.

topraklarimizi-savunacagiz-740837-1.

Manisa’nın Salihli ilçesinde toprakların zehirlendiğini vurgulayan Salihli Çevre Derneği Sekreteri Hakkı Uysal, “Şimdi de ‘enerjide dışa bağımlılıktan kurtulacağız’ teranesiyle topraklarımız JES saldırısıyla karşı karşıya. Havza toprakları yer altından çıkan zehirle zehirleniyor. Dünyada ender yetişen Sultaniye üzümün sonunu hazırlıyoruz. Alaşehir öldü. Sarıgöl direniyor. Bizler mücadelemizi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

İzmir’de ise adres yine Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önü oldu. Yapılan protestoda konuşan Konak Kent Konseyi Başkanı ve Ege Kent Konseyleri Birliği Dönem Sözcüsü Hamit Mumcu, pandemi döneminde hijyenin önemi kadar, sağlıklı kentlerde, sağlıklı bir çevrede, sağlıklı yaşamın öneminin de kavrandığını ifade etti.