Arazilerine Organize Sanayi Bölgesi yapılmasına karşı çıkan Çambükü köylüleri, jandarmanın müdahalesiyle karşılaştı. Müdahale sonrasında 3 kişi gözaltına alındı.

Topraklarını savunan yurttaşlara jandarma müdahalesi: 3 gözaltı

Berkay SAĞOL

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü Köyü’ne yapılmak istenen Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) karşı köylülerin mücadelesi geçen nisan ayından beri sürüyor. Tarlalarından iş makinelerinin geçmesini engellemek isteyen köylülere jandarma tarafından müdahale edilirken, 3 yurttaş gözaltına alındı. Gözaltı sonrasında köylüler Taşova Kaymakamlığı’nın önüne gelerek yaşananlara tepki gösterdi.

Gözaltına alınan kadınlardan Menekşe Bolat’ın eşi Yalçın Bolat, “Biz 5-6 günden beri köyümüzü savunmaya çalışıyoruz. Her gün darp ediliyoruz. Bamya, yonca tarlalarımız var dozerler bunların üzerinden geçiyor. Gözaltına alınan kişilerden biri benim eşim. Eşim sabah çocuklarla birlikte tarlaya bamya toplama gitti. Bamya toplarken, iş makineleri tarlaya giriyor ve eşim tepki gösteriyor. Benim kızımı darp ediyorlar ve sonra kızım astım hastası olduğu için, eşim kızımı kurtarmaya çalışırken araya girdiği için müdahale ettiği için gözaltına alınıyor. Hem mağduruz hem de bize böyle eziyet ediliyor” dedi.

Köylülerin avukatı Selim Saray BirGün’e yaptığı açıklamada, “Günlerdir köyün her yerinde asker ve polis hep bekliyor. Tarlasına bamya toplamaya giden bir kadını gözaltına aldılar. Köylüler duruma tepkili” diye konuştu.

Saray, “OSB’ye karşı, OSB yerinin belirlenmesi, mera vasıflarının değiştirilmesi ve çevre planına ilişkin olmak üzere 3 farklı dava açtık. Bu davaların hiçbirinde yargı süreci tamamen sonra ermedi” dedi ve ekledi: “Yalnızca OSB’nin yerinin doğru olduğu yönünde Samsun 3. İdare Mahkemesi karar verdi ve o kararı istinafa taşıdık. Yürütmeyi durdurma kararımız yok ama tüm yargı süreçleri zaten devam ediyor. Ayrıca köylülerin bütün ürünleri tarlada ve onları toplamak istiyorlar. Köylüler kendi tarlalarına sokulmuyor. Çok fazla aceleci bir tavırla hemen inşaata başlamak istiyorlar çünkü 2022 yılında başlayacak diye daha önce defalarca duyurdular. Şimdi tarlalara girecekler yıl sonuna kadar kazıp beton dökecekler sonra da seçimlerde propagandasını yapacaklar."