Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Fatih Portakal’ı “bilmezsen haddini, millet patlatır enseni” sözleriyle; Müjdat Gezen ve Metin Akpınar’ı da “Kalkacaksın sen bu ülkenin Cumhurbaşkanını ipte sallandıracaksın, şimdi git yargıda bedelini öde” açıklamasıyla hedef göstermesinin ardından Halk TV ve FOX TV’ye milyonluk cezalar verildi. İki kanala “Toplumu kin ve düşmanlığa tahrik etmek, toplumda nefret duyguları oluşturmak” gerekçeleriyle ceza […]

Topyekûn baskı!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Fatih Portakal’ı “bilmezsen haddini, millet patlatır enseni” sözleriyle; Müjdat Gezen ve Metin Akpınar’ı da “Kalkacaksın sen bu ülkenin Cumhurbaşkanını ipte sallandıracaksın, şimdi git yargıda bedelini öde” açıklamasıyla hedef göstermesinin ardından Halk TV ve FOX TV’ye milyonluk cezalar verildi. İki kanala “Toplumu kin ve düşmanlığa tahrik etmek, toplumda nefret duyguları oluşturmak” gerekçeleriyle ceza kesildi. Cezalara kamuoyunun birçok kesiminden tepki yağdı. Tepkilerin odağındaki RTÜK’e Fatih Portakal’dan yanıt geldi. Portakal twitter hesabından, “Sözlere başka anlamlar yükledikçe, @FOXhaber’e yasak koydukça daha fazla insanın evinde izleniyor, bense her akşam bir fazla yurttaşa dokunuyorum. Günlük reyting ölçümleri bunu gösteriyor. Ama… Bilmiyorlar mı, hedefe koydukça, ceza verdikçe izlenirliğimizin arttığını!” sözlerini paylaştı.

TGC TEPKİ GÖSTERDİ

RTÜK kararına basın meslek örgütleri de tepki gösterdi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, FOX TV, Halk TV ve Tele1’e getirilen yayın durdurma ve para cezalarıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada “RTÜK’ün verdiği cezaların amacını aştığı, yasaların önüne geçtiği ve halkın haber alma hakkını engelleyen bir tutuma dönüştüğü” vurgulandı.

‘UZMAN’ RAPORLARI

RTÜK uzmanları, sunucu Fatih Portakal ile sanatçılar Metin Akpınar ve Müjdat Gezen’in Erdoğan hakkında konuştuğu televizyon programlarını inceledi. Halk TV’de yayınlanan “Uğur Dündar ile Halk Arenası” programını inceleyen uzmanlar, Müjdat Gezen’in sözlerinin eleştiri sınırlarını aştığını iddia etti.

Uzmanlar, Metin Akpınar’ın da konuşmasıyla “Irk, din, dil, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz” ilkesinin ihlal edildiğini savundu.

RTÜK uzmanları tarafından hazırlanan diğer raporda ise Fatih Portakal’ın, “Hadi bakalım, barışçıl bir eylem için protesto edelim. Doğalgaz zammına hadi bakalım” sözlerinin “Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır” ilkelerini ihlal ettiğini ileri sürüldü.

***

Milyonluk cezalar

Son cezalarla FOX TV’ye 1 milyon TL’ye yakın ceza kesilmiş oldu. FOX Ana Haber de 3 gün hiç yayınlanmayacak. Halk TV’ye ise yaklaşık 80 bin TL para cezası verildi. Halk Arenası programının ise 5 kez yayımlanması yasaklandı.

İki kanal, bir yıl içinde bir kez daha aynı maddeden ceza alırsa yayın lisanslarının iptali ile karşı karşıya kalacak.

***

Raporu hazırlayan AKP’li çıktı

Halk TV ve FOX TV’ye ağır cezalar verilmesine yol açan raporu hazırlayan RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanı Yaşar Uğurlu da AKP’li çıktı. Sözcü’den Ali Ekber Ertürk’ün haberine göre, Uğurlu son seçimler öncesi AKP Çorum MilleTVekili adayı olmak için RTÜK Başkanlık müşavirliği görevinden istifa etmiş, seçimi kaybedince de görevinde yükselip Daire Başkanı olarak RTÜK’e geri dönmüştü.