Google Play Store
App Store

AKP’nin “rant, talan, partizanlık, yasaklama” amaçlı düzenlemelerle doldurduğu Torba Yasa Erdoğan tarafından onaylandı. Torbadan Azerbaycan şirketi SOCAR’a “avanta” çıktı

'Torba' yandaşa kıyakla dolu

SEBAHAT KARAKOYUN - senyaprak@gmail.com - @ssenyaprak

AKP’nin Soma katiamının ardından madencilerin sorunlarına çözüm vaadiyle gündeme getirip, “rant, talan, partizanlık ve yasaklama” amaçlı düzenlemelerle amacından uzaklaştırdığı Torba Yasa’dan, Aliağa’ya liman yapan Azerbaycan Şirketi SOCAR’a “avanta” çıktı. Torba Yasa’ya son gün sabaha karşı AKP’nin verdiği önerge doğrultusunda bir geçici madde eklendi. Düzenleme ile İzmir Aliağa’ya liman yapan Azerbaycan şirketi SOCAR’a 2023 yılına kadar “avanta” sağlanıyor. Buna göre liman izinlerine konu tesislerin izin sahibince üçüncü kişilere kiralanması durumunda, orman sayılan alana isabet eden kira bedelinin yüzde 50’sinin Orman Genel Müdürlüğü hesabına yatırılmasına ilişkin hüküm 31 Aralık 2023 tarihine kadar uygulanmayacak.

'KİM FAYDALANACAK?'
CHP’li Erdal Aksünger, düzenlemeyi sert sözlerle eleştirdi. İzmir milletvekili olarak bölge açısından önem taşıyan böyle bir yatırıma karşı çıkmalarının söz konusu olmadığını belirten Aksünger, şunları söyledi: “Bu ihale yıllar önce yapıldı, İzmir’de de çok memnuniyetle karşılandı. O ihaleye giren başka şirketler vardı. O gün ihaleye girenler o şartlarda girdiler. İhale yapılmış bitmiş, liman tamamlanıyor, otuz üç yıllık, orman vasfını yitirmiş bir arazi üzerinde kiralamalar yapılmış, bu kiralama bedellerine göre ihalede teklifler verilmiş. Şimdi ‘Alt kiracı kira bedelinin yüzde 50’sini Orman Genel Müdürlüğü’ne vermesin turizmde olduğu gibi yüzde 2’sini versin’deniliyor. Kim faydalanacak bu işten? Binlerce dönüm araziden bahsediyoruz. Orman vasfını yitirmiş binlerce dönüm arazi.”

BAKAN YILDIZ’A GÖRE 'GEREĞİ YAPILDI'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, muhalefetin tepkisi üzerine genel kurulda düzenlemeyi şöyle savundu: “5,2 milyar dolarlık yatırım yapılmaktadır ve oradaki liman Orman Kanunu ile alakalı bir değişikliği içermektedir. Orman Kanunu’nda ‘Orada yapılan yatırımın yüzde 50’si gelir olarak kaydedilir’ der. Buradaki turizm yatırımları şimdiye kadar bundan istisna edilmiştir. Liman yatırımı turizm yatırımlarından daha az önemli değildir, tam tersi daha da önemlidir ve işin fizibilitesi ve konusu açısından da gereği buydu. Bizim de o şekilde bir düzenlememiz oldu.”

***

 Peşkeşe 'dur' diyen yargıya müdahale

Torba Yasa’da “yandaşa kıyak” düzenlemelerinin en önemlilerinden biri de özelleştirmelerle ilgili. Özelleştirme Yasası’na eklenen geçici madde ile devir teslim işlemleri 5 yıl önce yapılan özelleştirmelerle ilgili yargı kararları yok hükmünde olacak. Bu maddenin yürürlüğe girmesiyle Tüpraş’ın yüzde 14,7 hissesi başta olmak üzere 5 satışla ilgili yargı süreci sona erecek. Bu düzenleme kapsamına giren Seydişehir Alüminyum, Kuşadası ve Çeşme limanları ile SEKA Balıkesir İşletmesi ve TÜPRAŞ’ın yüzde 14,76 hissesinin özelleştirilmesinin iptali kararlarıyla ilgili işlem yapılamayacak, yargı kararı olsa da bu kuruluşların geri alınmasına dair herhangi bir işlem tesis edilmeyecek. Bu düzenleme ile Albayraklar’a Balıkesir SEKA'nın değerinin 50'de
biri fiyatına satışının iptaliyle ilgili yargı  kararı ile ilgili bir işlem de yapılamayacak.