Baraj inşaatları nedeniyle mülklerini kullanamayanların AİHM’e gitmesinin önüne geçmek için “kamulaştırma” yasasında Torba Yasa ile değişikliğe gidildi. CHP’liler karara tepki gösterdi

Torba yasa düzenlemesi: ‘Devlet değil yurttaş zarar etsin’ anlayışı

HÜSEYİN ŞİMŞEK huseyinsimsek@birgun.net @simsekhuseyinn

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’nın görüşmeleri sürerken, tasarının 27’nci maddesinde “kamulaştırma” tartışması yaşandı. Enerji Bakanlığı Birinci Hukuk Müşaviri Hayrettin Kurt, yaptıkları değişiklikle baraj kamulaştırmaları sonucunda taşınmazların çevresel, sosyal, ekonomik gerekçeler nedeniyle kullanılamaz hale gelmesi durumunda yurttaşa tazminat ödemeyebileceklerini söyledi.

İlgili maddede taşınmazların mutlak suretle “kamulaştırılacağı”nın ifade edildiğini bu nedenle özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden çıkan karar nedeniyle devletin birçok yurttaşa tazminat ödemek zorunda kaldığını dile getiren Kurt, “Bu ifadeyi ‘kamulaştırılabilir’ şeklinde değiştirdik” dedi.

Toplam zarar 2 milyar TL olabilir
Milletvekillerini bilgilendiren Kurt, “Baraj kamulaştırmaları nedeniyle taşınmazların çevresel, sosyal, ekonomik gerekçeler doğrultusunda kullanılamaz hale gelmesi halinde mutlak suretle kamulaştırılacağı şeklindeki kanun hükmü, geçen sene AİHM tarafından bir taşınmaz sahibi lehine, devletimiz aleyhine 455 bin avro tazminata mahkum edilmemize sebep oldu. Bu nedenle böyle bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyduk. Hâlihazırda 353 adet dava var ve tahminen bin 600 adet daha dava açılacak” dedi. Kurt, AİHM’in Türkiye aleyhine karar vermesi durumunda, baraj inşaatları nedeniyle yapılan kamulaştırmalardan devletin toplam zararının 2 milyar TL olacağını ifade etti.

Tazminat ödememek için değişiklik yapıyorsunuz
Bakanlık müşaviri Kurt’un Kamulaştırma Kanunu’nun 12’nci Maddesinde yapılmak istenen değişikliğe ilişkin açıklaması CHP milletvekillerinin tepkisine yol açtı. CHP’li milletvekilleri “Hem baraj yaparak insanların taşınmazlarını kullanılamaz hale getiriyorsunuz hem de tazminat ödememek için madde değişikliği yapıyorsunuz” dedi.

İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, “Barajı getirip yapmışlar. Suyu geçemiyorsunuz. Alan orada duruyor. Kullanılabilir hali de yok. Yani alanınız sizin için artık bir şey ifade etmiyor. Ne yapacak o yurttaş? Devletin yapacağı şey kamulaştırma yapmaktır. ‘2 Milyar TL zarar olacak’ deniliyor. Bu zararı devlet üstlenmezken oradaki zavallı vatandaşa bu yükü yüklemek zorunda mıyız?” dedi.

Mülkiyet hakkını mı kaldıracağız?
Değişikliğe Musa Çam ve Mehmet Bekaroğlu da tepki gösterdi. Bekaroğlu, “Vatandaşın AİHM’e gitmesini engellemek istiyorsunuz” şeklinde tepki gösterirken Çam ise “Vatandaş mağdur olmuş ve AİHM’e gitmiş. Mülkiyet hakkı nedeniyle de vatandaşımız haklı görülmüş. Şimdi biz 435 bin Avro’ya mal oluyor ve devlet bu davalardan kurtulacak diye vatandaşın mülkiyet hakkını ortadan mı kaldıracağız?” diye sordu.