60 yaşındaki Şaziye İlgün’ün torunlarını sevindirmek için yaptığı bez bebekler festival ve sergilerin vazgeçilmezi oldu. Evinin bir odasını atölyeye çevirerek hobisini bir adım ileri taşıyan İlgün, bu sanatın eğitimini vermeye başladı

Torunu için yaptığı bez bebeklerden sanatçılığa

Kütahya’da yaşayan 60 yaşındaki Şaziye İlgün, torunlarını sevindirmek için yapmaya başladığı bez bebeklerle, hobisini mesleğe çevirdi. Gelecek kuşaklara bez bebek yapımını aktarmak istediğini ifade eden İlgün, “41 ilin 41 özelliği olan şahsiyetleriyle bir sergi açarak geleneksel bebekleri yurt dışında tanıtmak istiyorum dedi.

İlgün, anneannesinin kendisini mutlu etmek için yaptığı bez bebekleri, torunlarını sevindirmek için yapmaya başladı. Kısa sürede yöresel kıyafetler üzerinden bez yapımını geliştiren İlgün, gelen olumlu tepkiler üzerine evinin bir odasını atölyeye çevirdi. Bez bebek yapımını festival ve sergilerde tanıtmaya çalıştığını kaydeden İlgün, "Anneannem ben çocukken havluyu rulo yaparak başındaki tülbentle kundaklayıp bana oyuncak bebek yapıyordu. O kadar mutlu oluyordum, o kadar hoşuma gidiyordu ki 6 sene önce anneanne olacağımı duyunca bende aynı duyguları torunuma yaşatmak için bebek yapmaya başladım. İlk bebeğim örgü bebekti. Sonra yetmedi bez bebeğe yöneldim. Bez bebek yaptım bundan torunum çok memnun kaldı. Onların gözlerindeki ışıltı bana yetiyordu” dedi.

Çevremden olumlu tepkiler aldım

Çevresinden aldığı olumlu tepkiler sayesinde hobisini bir adım ileri taşıyan İlgün, şunları aktardı:

“Her ilin geleneksel yöresel kıyafetleriyle beraber o ile ait yöresel bebekler yapmaya başladım. Herkesin hoşuna gitti. Festival ve sergilere katıldık bu bebeklerle. O yörenin bebeklerini ve gelenekleri tanıttım.”

Kültür Bakanlığı’na 2 yıl önce müracaat ederek 1 yıl sonra kazandığı mülakatın ardından Kültür Bakanlığı sanatçısı unvanını aldığını anlatan İlgün, “Kütahya’nın süpürgeli üç eteği ile mülakata katıldım. Ve Kültür Bakanlığı sanatçısı olmaya hak kazandım. Hedefim 41 ilin 41 özelliği olan şahsiyet ya da gelinleri ile bir sergi açmak. Geleneksel bebekleri yurt dışında tanıtmak istiyorum. Bez bebek sanatının gelecek kuşaklara aktarılması için eğitimler veriyorum. Öğrenmek isteyen herkese kapımız açık. Öğretir eğitim verebiliriz. Bu çalışmalar için evimin bir odasını atölye haline getirdim” diye konuştu.

DHA