TOTAL ve ENI, Kıbrıs açıklarında önemli miktarda doğalgaz bulduklarını duyurdu.

TOTAL ve ENI: Kıbrıs açıklarında önemli miktarda doğalgaz bulduk

Fransız enerji devi Total ve İtalyan ENI, Kıbrıs açıklarındaki aidiyeti tartışmalı Cronos-1 sahasında önemli miktarda doğalgaz bulunduğunu açıkladı.

ENI'den yapılan açıklamada, "İlk tahminler 70 milyar metreküp gaz olduğu yönünde. Alanda yeni keşif çalışmaları yapılacak" denildi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre bununla birlikte Kıbrıs açıklarında hala henüz çıkarılmamış üç doğalgaz keşfi yapılmış oldu.

Bu buluş da Avrupa Birliği'nin Ukrayna'nın işgalinden sonra alternatif gaz kaynakları aradığı bir dönemde geldi.

Kıbrıs Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Kıbrıs ve enerji şirketlerinin "buluşu Avrupa'nın enerji güvenliğini artırma çabalarına katkı sağlayacak şekilde optimize etmek için çalışmalarına başladığı" belirtildi.

Rakip Exxon ve Qatar Petroleum da Doğu Akdeniz bölgesinde keşif çalışmaları yapıyor.

Kıbrıs makamları geçen Mart ayında da adanın güneybatısındaki bir başka bölgede de yüksek kaliteli doğalgaz rezervini teyit ettiğini açıklamıştı.

Ancak Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz'de doğalgaz arama çalışmaları, bazı alanlarda hak iddia eden Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'taki Türk yönetiminden sert tepkiyle karşılaşıyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti, İsrail ve Mısır kıta sahanlıklarında bulunan doğalgaz kaynaklarına ABD, Fransa, İtalya ve Katar'dan şirketlerin yatırım yapması, bu bölgedeki tüm çekişmeleri uluslararası düzeye taşıyan bir unsur haline geldi.