Tozkoparan ve Küba mahallelerinden yurttaşlar, elektrik ve suları kesilerek evlerinin zorla boşaltılmasına tepkili. ‘Rantsal değil, kentsel dönüşüm’ isteyen mahalleli Güngören Belediyesi önünde toplandı.

Tozkoparan sakinleri ‘yerinde dönüşüm’ demek için Güngören Belediyesi önünde

Meral DANYILDIZ

İstanbul’un Güngören ilçesinde bulunan Tozkoparan ve Küba mahallerindeki hukuksuz kentsel dönüşüm kararına karşı tepki gösteren yurttaşlar Güngören Belediyesi önünde bir araya geldi. Çok sayıda mahalleli, evlerinden henüz çıkmamalarına karşın elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerinin kesilmesine karşı eylem yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Üsküdarlılara karşı “Üsküdar Belediyesi önünde eylem yapın, ben de sizin yanınızda yer alırım” sözlerine de mahalleli, Erdoğan’ın maketini yanlarına koyarak cevap verdi. Eylemde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u canlandıran yurttaş Haluk Çavuş, kitlenin sorularını Bakan Kurum adına cevapladı. Çavuş, “Paramız yok” sorularına, “Sizi koruyacağız. Devletimiz büyük. İçiniz rahat olsun” yanıtını verdi.

HALKTAN BÜYÜK EMİR Mİ VAR?

Ardından açıklama yapan Çavuş, “Emir büyük yerden diyorlar. Halkın söylediğinden büyük emir var mı? Buraya geldik. Ne kırdık, ne döktük. Devletin asli görevi vatandaşın problemini çözmektir” dedi. Çok sayıda yurttaş “Tozkoparan’a sahip çık” sloganı attı.

tozkoparan-sakinleri-yerinde-donusum-demek-icin-gungoren-belediyesi-onunde-889332-1.

DEVLETİN GÖREVİ SAHİP ÇIKMAK

Çavuş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ağlamaklı olacak, acılı bir şeyi tiyatroyla anlatmaya çalıştık. Bunun daha acısını biz Tozkoparan’da yaşıyoruz. O gün 400 kişi yürüyüş yaptık, zabıtalar gelmiş elektrikleri kesmiş. Sen zaten elektriği suyu kesersen bu insan yaşayamaz. Devletin asli görevi yaşama, barınma hakkına sahip çıkmaktır. Ücretsiz vermesi gereken bir şey. Neden bizim sesimiz duyulmuyor?”

Rant değil yerinde dönüşüm istediklerine dikkat çeken Çavuş, sözlerini şöyle noktaladı: “Biz fark beklerken bizden fark alıyorlar. O yüzden evimize karşı ev istiyoruz.”

SUSUZ, ELEKTRİKSİZ OTURACAĞIZ

1970’de Güngören’e gelen 76 yaşındaki Hatice Ün de BirGün’e yaptığı açıklamada, “Hakkımızı istiyoruz başka bir şey istemiyoruz. İnşallah bu tapu bir gün gerçek tapuya çevrilir. Zorlukları aştık, tam rahata erdik derken sularımızı, elektriklerimizi kesiyorlar. Gecekondularımızı yıkıyorlar. Mecbur susuz, elektriksiz oturacağız, gidicek bir yerimiz yok, çaresiziz” ifadelerini kullandı.

tozkoparan-sakinleri-yerinde-donusum-demek-icin-gungoren-belediyesi-onunde-889333-1.

GİDECEK YERİM YOK

61 yaşında yalnız yaşıyan emekli tansiyon ve şeker hastası Şerife Atçı da “Biz kentsel dönüşüme karşı değiliz, evimize karşı ev istiyoruz. Borçlanmak istemiyoruz, çocuklarıma borç bırakmak istemiyorum. Elektriğim, suyum kesildiğinde oturacağım mecbur. Gidecek bir yerim yok” şeklinde konuştu.