Tozkoparan mağdurları Ankara’ya giderek Danıştay önünde basın açıklaması yaptı. AKP ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yurttaşların görüşme talebini kabul etmezken, CHP ve HDP’li vekiller duruma tepki gösterdi.

Tozkoparanlılar Ankara'ya gitti: AKP ve Bakanlık görüşme için randevu vermedi

Meral DANYILDIZ

Güngören Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle ‘rantsal dönüşüm’ projesine sokulmak istenen İstanbul Güngören’e bağlı Tozkopara Mahallesi sakinleri dün Ankara’ya gitti. Davaların bir an önce sonuçlanması talebiyle ilk olarak Danıştay Başkanlığı Binası önünde pankart açan yurttaşlar, ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Binası önünde bir araya geldi. Mahalleli, AKP Genel Merkezi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı aradıklarını ancak görüşme tekliflerinin kabul edilmediğini dile getirdi.

MAĞDURİYET KATLANDI

Danıştay önünde yürütmeyi durdurma kararlarının iptaline tepki gösteren mahalleli adına basın açıklamasını Serap Halis okudu. Davanın sonuçlanmaması sebebiyle mağduriyetlerin arttığını ifade eden Halis, “Bugüne kadar yapılan yıkımlardan sonra Danıştay 6. Daire’nin riskli alan kararı iptal olursa evleri başlarına yıkılan mağdurların kaybını kim nasıl karşılayacak?” diye sordu.

Davada herhangi bir sonuca ulaşılamamış olmanın geri dönülemez yıkımlar meydana getirdiğinin altını çizen Halis, “22 Aralık 2020’de konutlarımızın 6/A maddesi kapsamına alındığını belirten ve konutlarımızın tahliyesini isteyen tebligatlar geldi. Bu kararla ilgili 33 dava açıldı ve 28 tane yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bu kararlar bilirkişi talebine rağmen 2021’in Mayıs ayında iptal edildi. Polis, biber gazı, gaz bombası ve plastik mermiyle evlerimizin su, elektrik ve doğalgazlarını kesti” ifadelerini kullandı. Tozkoparan avukatlarından Onur Cingil, “İnsansız dönüşüm olmaz. Tozkoparanlılara kulak verin. Burada zulüm var” şeklinde konuştu.

tozkoparan-halki-bugun-danistay-onunde-sesimize-kulak-verin-bu-hukuksuzlugu-durdurun-895433-1.



AÇ KALMAMAK İÇİN MÜCADELE

Ardından CHP Genel Merkez'e giden Tozkoparanlılar, taleplerini burada da haykırdı. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, süreçte açık bir sözleşmenin olmamasına dikkat çekti. “Sadece aç kalmadan ayakta durabilmek için mücadele ediyorlar” diyen Özkoç, şunları söyledi: “Evleri varken şu anda evleri ellerinden alındı. Elektrikleri, doğalgazları kesildi.” Özkoç, iktidara ise “Sözleşme hazırlayın. Engelli ve hastalara öncelik tanıyın. Haklarını anlatın. Nasıl yapılacağını, ne kadar süreceğini bildirin. Onları karşınıza değil, yanınıza alın” diye seslendi. HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm de mahalleliye destek oldu.

AKP GÖRÜŞMEYİ KABUL ETMEDİ

BirGün’e konuşan mahalleli Haluk Çavuşoğlu da AKP Genel Merkezi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptıkları görüşme tekliflerinin reddedildiğini söyledi: “Bizi dinlemediler. En azından temsilci alın dedik, onu da kabul etmediler. Yani bir randevu alamadık. 'Bakanlar burada yok' diyerek geçiştirdiler. Ancak biz kazanana kadar mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.”

NE OLMUŞTU?

Güngören Belediyesi tarafından ‘kentsel dönüşüm’ adı altında evlerinden çıkarılmak istenen yurttaşlar konuyu yargıya taşımıştı. Ardından elektrik, su abonelikleri ve doğalgazları kesilmişti. Duruma tepki gösteren yurttaşlar ise polisin gazlı müdahalesiyle karşılaşmıştı.