Dönüşüm adı altında Tozkoparanlılara zulmeden AKP’li Güngören Belediyesi halkı evlerinden çıkartmak için her yolu deniyor. Mahalleli Ahmet Aydın, “Yerinde dönüşüm değil yerinde zulüm yapılıyor” dedi.

Tozkoparanlılara evden çıkın tehdidi: Zulüm sürüyor

Aycan KARADAĞ

İstanbul’un Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan’daki kentsel dönüşüm projesine karşı mücadele devam ediyor. Projeye karşı davalar sürerken AKP’li Güngören Belediyesi ise mahalleli yurttaşları evlerinden çıkartmak için çalışmalara başladı. Mahallede yaşayan yurttaşlar, belediye yetkilileri tarafından aranıp, ‘Evleri boşaltın. Dozerler gelecek. Üstünüze yıkılmasını istemiyorsanız çıkın’ denildiğini söyledi.

BirGün’e konuşan mahalleli Ahmet Aydın, “Davalar sürerken belediye boş durmuyor. Bizleri arıyorlar. Evlerimizi boşaltmamızı istiyor. Özellikle yaşlı ve hasta yurttaşlar aranıyor. Bu kabul edilemez. Hukuki süreç devam ediyor ama karşı taraftan bir cevap alamıyoruz” diye konuştu.

BİRAZ İNSAF

Aydın, “En temel hakkımız olan yaşama hakkı için mücadele veriyoruz” dedi ve ekledi: “Bu süreç bizim için zor geçiyor. Evlerimizden çıkartmaya çalışıyorlar. Bin 500 TL kira yardımı verileceği söyleniyor. Bu kira parasıyla nerede ev tutalım… Ev kiraları en kötü şartlarda bile 4 bin-5 bin TL olmuş. Bu mahallede yaşayan insanlar ya emekli ya da işçi. Biraz insaf olmalı. Bunu belediyeye dile getiriyoruz ama bize cevap olarak, ‘Bizim bir yetkimiz yok’ deniyor.”

Dava süreçleri hakkında bilgi veren Aydın, “İdare Mahkemeleri’nde 32 tane davamız vardı. Tek tek yürütmeyi durdurma kararları kaldırılıyor. Biz de bu kararlar sonrası bir üst mahkemeye yani Bölge İdare Mahkemesi’ne istinaf ettik. Acil yürütme kararı verilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ŞARTLAR ÇOK AĞIR

Aydın şunları dile getirdi: “Gidecek yerimiz yok. Kiralar çok yüksek. Şartlar çok ağır. Kendi mallarımızı hiçbir sözleşme ve garanti olmadan bırakmamız talep ediliyor. ‘Yerinde dönüşüm yapılacak, kimse üzülmeyecek’ denilse de gösterilen tutum tam aksi bir tutum. Burada insanların düşünülmesi lazım. Muhatap bulamıyoruz. Yerinde dönüşüm değil yerinde zulüm yapılıyor.”

NE OLMUŞTU?

Tozkoparan ve Mehmet Nesih Özmen Mahalleleri 2006’da kentsel dönüşüm alanı, 2013’te riskli alan ilan edildi. 21 Nisan 2020’de Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle afet bölgesi ilan edildi. Yıkım çalışmalarına başlanacağı gerekçesiyle mahalleliye ‘evlerinizi terk edin’ tebligatı geldi. Konu yargıya taşındı, İstanbul 10’uncu İdare Mahkemesi tahliye ve yıkım işlemlerine yönelik yürütmeyi durdurma kararı verdi. Haziran 2020 başında yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı, ardından 23 Haziran’da Mehmet Nesih Özmen ve Tozkoparan Mahallesi’nde elektrik, su ve doğalgazlar kesildi. Temmuz 2021’de ise halkın mücadelesi sonucunda bölgenin riskli alan ilan edilmesi kararına dair Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu süreçte özellikle yaşlı yurttaşlar arasından ağır yaralanan, hastalık geçiren ve süreç dolayısıyla rahatsızlanarak yaşamını yitirenler oldu.