Tozkoparanlıları yok sayamazsınız

HABER MERKEZİ

İstanbul’un Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan’daki kentsel dönüşüm projesine karşı mücadele sürüyor. Son olarak Danıştay’ın verdiği yürütmeyi durdurma kararı ve son gelişmeleri tartışmak için bir araya gelen mahalleli panel düzenledi. Mahallelinin yoğun ilgi gösterdiği panelde konuşmacı olarak, Tozkoparanlılar Derneği (TOZDER) Başkanı Ömer Kiriş, mahallelinin avukatı Onur Cingil, Mahallelileri temsilen Mehmet Pordoğan katıldı. Panele davet edilen Güngören Belediye Başkanı Bünyamin Demir ise katılmadı.


Güngören Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edilen Tozkoparan Mahallesi'nde yaklaşık iki haftadır elektrik, su ve doğalgaz kesintileri söz konusuydu.Kandilli Rasathanesi’ne göre 11 mahallesi bulunan Güngören’de, Tozkoparan risk açısından dokuzuncu sırada. Kentsel dönüşüme karşı olmadıklarını ancak mahallenin bir rant aracına dönüştüğünü belirten bölge halkı mücadele başladı. Son olarak açtıkları davada Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mahallede bir araya bölge halkı avukat ve dernek başkanından bilgi aldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan mahalleli Mehmet Pordoğan şunları söyledi, “Güngören idaresi ve bakanlık, herkese kentsel dönüşüm vaadinde bulunuyor ve halk da bunu istiyor, peki neden burada bir çatışma söz konusu?” dedi. Halkın yerinde dönüşüm talep ettiğini ifade eden Pordoğan, “Kandilli Rasathanesi’nin yaptığı araştırmaya göre, Güngören’deki 11 mahallenin risk sıralamasında, Tozkoparan 9’uncu sırada. Mahkemeler o dönemde bu alanın tamamen riskli alan olarak ilan edilmesinin mümkün olmadığını tescillemiştir. 6306 yasalı 6a maddesine ben de bir vatandaş olarak destek veriyorum. Çünkü yıkılmakta olacak zarar görmüş binaların acil olarak yenilenme kanunudur bu. Ancak siz bu kanunun, riskli olmayan bir alanda kullanmaya kalkarsanız en büyük adaletsizliği oluşturursunuz” dedi.

TOZDER Başkanı Kiriş ise evinden çıkarılmak istenen mahallelinin zor günler yaşadığını hatırlatarak, bu süreçte hayatını kaybeden yurttaşları andı. Yetkililere seslenen Kiriş, “Bu insanları yok sayamazsınız, geleceksiniz burada, medeni şartlar içerisinde burada insanlarla konuşacaksınız." Haber Merkezi