Türkiye Psikiyatri Derneği'nin koronavirüs salgını ile ilgili başlattığı kampanyada "Bu ağır dönemin hepimizi ruhsal açıdan etkilemesi beklenebilir. Zorlu kriz döneminin üzerimizdeki ruhsal açıdan etkilerini en aza indirmek için karşılaşabileceğimiz sorunlar ve bu sorunlarla mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir" denildi

TPD'den çağrı: Kaygıyı değil dayanışmayı bulaştırın

Koronavirüs salgını bedenlerimizi fiziki olarak etkilerken, çalışanlar başta olmak üzere, evde sürekli kalma hali kaygı ve stres yaratıyor.

Türkiye Psikiyatri Derneği(TPD) koronavirüs salgınının yarattığı ruh sağlığı etkilerine karşı kampanya başlattı. "Salgında fiziki mesafelerimiz artarken, doğru bilgilerle duygusal yakınlığımızı güçlendirelim" diyen dernek Kaygıyı Değil Dayanıştırmayı Bulaştırın" sloganı ile sosyal medya hesaplarından bilgilendirme yapmaya başladı.

TPD'den yapılan açıklamada, "Hepimiz için zor bir dönemden geçiyoruz. COVID-19 salgını dünyanın hemen hemen her ülkesini etkilemeye devam ediyor. Salgın, ailelerin ve bireylerin yaşam rutinlerini değiştirmelerine neden oldu. Çocuklar okula gidemiyor ve evden eğitim almaya çalışıyorlar. İnsanların bir kısmı evden çalışıyor, bir kısmı ücretsiz izinde veya kendi işlerini kısıtlamalar nedeni ile yapamıyor, bir kısmıysa kendi koruyarak işine devam etmek zorunda. Fiziksel mesafeyi artırmak gerektiğinden hem yetişkinler hem de çocuklar arkadaşları ve akrabaları ile görüşemiyor" ifadelerini kullanarak yurttaşların yaşam biçimlerini değiştirmek durumunda kaldığını vurguladı.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI DAHA AĞIR KOŞULLAR İÇERİSİNDE

Salgın döneminin çeşitli ruhsal etkileri olduğunu belirten TPD, "Özellikle sağlık çalışanları bu dönemi duygusal ve fiziksel olarak toplumun diğer kesimlerinden çok daha ağır koşullar içerisinde geçiriyor. Hem kendinin hem de yakınlarının hastalanması endişesini yaşarken, aynı zamanda mesleğini uygulayıp, hastalığın yayılmasını engellemeye ve hastalarımızı iyileştirmeye çalışıyorlar. Araştırmalar göstermektedir ki, hastalara hizmet veren altı sağlık çalışanından biri salgın döneminde ya da sonrasında ciddi stres belirtileri göstermektedir. Bu oldukça yüksek bir orandır ve salgın süresince verilen sağlık hizmetlerini de olumsuz etkileyeceği açıktır" dedi.

SOSYAL MEDYA HESAPLARINDAN BİLGİLENDİRME

"Virüs bulaşma riski yüksek olan sağlık çalışanlarının, beden ve ruh sağlığını korumak ve verimli çalışmasını sağlamak asıl öncelik olmalıdır" ifadelerini kullanan TPD, Zorlu kriz döneminin üzerimizdeki ruhsal açıdan etkilerini en aza indirmek için karşılaşabileceğimiz sorunlar ve bu sorunlarla mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir" dedi.

TPD, "Kaygı ve umutsuzluk yerine dayanışmayı, umudu, iyiliği, cesareti yaymak gerekir. Bu bilgileri daha geniş kitlelere ulaştırmak üzere hazırladığı “Kaygıyı Değil Dayanışmayı Bulaştırın” kampanyası, TPD’nin Instagram, Facebook ve Twitter hesaplarından paylaşılan postlar ve videolarla başladı" duyurusu yaptı.