TPI Composite fabrikası işçilerinin iş bırakma eylemi 14 gündür sürüyor. İşverenin teklifi için sandık başına giden işçiler, direnişe devam etme kararı aldı. İşten çıkarılan bir işçi, “Amerikalı şirket hayatı zehir etti” dedi.

TPI Composite’de işçilerin direnişi sürüyor: Amerikalı şirket hayatı zehir etti

Berkay SAĞOL

İzmir’de Menemen ve Sasalı’da bulunan rüzgâr tribünleri için kanat üreten Amerikalı şirket TPI Composite fabrikasında çalışan işçiler, ek zam talebi ve işten çıkartmalara karşı mücadelesini sürdürüyor. T2 Menemen ve T1 Çiğli Sasalı fabrikasında çalışan toplam yaklaşık 3 bin 500 işçi 14 gündür iş bırakma eylemini sürdürürken, yaklaşık 200 işçi işyeri disiplin kurulu kararı gereği 25/2 maddesi üzerinden işten çıkarıldı.

Sendika önceki gün işverenin sunduğu son teklifi fabrikalara sandık koyarak oyladı. İşverenin asgari ücrete yüzde 9 zam teklifi, işçiler tarafından kabul edilmedi. İşçilerin talepleri ise en az yüzde 15 zam, atılan tüm işçilerin geri alınması, ihtarnamelerin iptal edilmesi ve çalışılmayan günlerin kesilmemesi için oylama yapıldı. Yapılan oylamada işçiler teklifi kabul etmeyerek direnişe devam etme kararı aldı.

İşten çıkarılan bir işçi BirGün’e yaptığı açıklamada, “Bizim mücadelemiz aslında yaklaşık 50 gün önce başladı. Sendikamız fabrikaya yazı göndererek işçiler olarak bizlerin zam istediğini belirtti. Vardiya amirleri ise bizlere asgari ücret açıklandıktan sonra onun üzerine güzel bir iyileştirme yapılacağını söylediler. 6 Temmuz’da ise bize yalnızca yüzde 5 zam yapabileceklerini söylediler. Bizde bunu kabul etmeyeceğimizi söyleyerek üretimden gelen gücümüzü kullanıp iş bıraktık. Bizim bu yaptığımız en temel hakkımız ama Amerikalı şirket bizleri işten çıkardı. Ben bayramın üçüncü gününde işten çıkarıldım. Bana hayatı zehir ettiler” dedi.

İŞÇİNİN DEĞERİ SADECE YÜZDE 9

İşten çıkarılan bir başka işçi ise, şöyle konuştu: “Biz masraflarımızın arttığını, borçlarımızın olduğunu söyledik ama karşılaştığımız zam oranı yalnızca yüzde 5 oldu. Şimdi ise yüzde 9’u kabul edin diyorlar. Bu da kabul edilebilecek bir oran değil. İşçilere verilen değer yalnızca yüzde 9. Burada birçok işçinin borcu var, aramızda icralık olanlar var ama fabrika yöneticileri bize, ‘Bizim de masrafımız çok arttı’ diye komik bir gerekçe sunuyor. Bizler işsiz kalmak istemiyoruz. Fabrikalar bizim evimiz, kim evini kaybetmek ister. Bizler işlerimize geri dönmek istiyoruz ama şartlarımızın da kabul edilmesini istiyoruz. Barışçıl çözümden yanayız ve bu iş müzakereyle çözülür. İmzalanan anlaşma kağıdını gördüğümüz an hemen iş başı yaparız.”

RAPORLULARA İHTAR GÖNDERİLDİ

8 yıldır fabrikada çalışan başka bir işçi ise şunları dile getirdi: “Biz işçiler olarak karar alıp iş bıraktık ve kararlıyız. Gerekirse dava da açacağız ve vazgeçmeyeceğiz. Biz yalnızca hakkımız olan ücreti istiyoruz. İçerisi zaten çalışma ortamı olarak tehlikeli bir ortam ve biz bu düşük zammı hak etmiyoruz. İşten çıkarmalarda da ilginç bir durum var. İş kazası geçiren yaklaşık 75 gündür raporlu olan bir arkadaşımız da işten çıkarıldı. Onun hiçbir şeyden haberi yok. Bizi arayıp ‘Fabrikada neler oluyor?’ diye soruyor. Bir başka raporlu olan kişiye ise işe giriş yapmadığı gerekçe gösterilerek ihtar gönderdiler. Böyle ilginç bir durumla da karşı karşıyayız.” İşveren dün 16:00-00:00 vardiyası için fabrikaya gelecek olan işçileri servisle aldırtmadı. İşçilere mesaj gönderen işveren, “Fabrika operasyonlarımız belirsiz süreli olarak durdurulmuştur” şeklinde açıklama yaptı.