Amerikalı şirket TPI Composite'nin İzmir’de faaliyet gösteren 2 fabrikasında ücret zammı isteyen işçiler, direnişi sürdürdü. İşçiler, “İnsanca yaşam için mücadelemiz sürecek. Kazanana kadar durmayacağız” diyor.

TPI Composite işçileri mücadeleyi sürdürüyor: "Kazanana kadar durmayacağız"

Aycan KARADAĞ

İzmir Menemen ve Sasalı’da bulunan rüzgâr tribünleri için kanat üreten Amerikalı şirket TPI Composite fabrikasında çalışan işçiler, ek zam talebi mücadelesini sürdürüyor. İşçilerin bayram tatilinde eylemlerine ara vermesini fırsat bilen işveren ise yaklaşık 60 işçiyi işten attı. Bayram tatili dönüşü işçiler, hem işten atılanların geri alınması hem de diğer talepleri için üretim yapmadan fabrikada bekleyişlerine devam etti.

Öte yandan Petrol-İş İzmir Şube Yönetimi ve Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi işveren yetkilileri ile görüştü. Yapılan görüşmede işveren, asgari ücrete yapılan yüzde 30’un üzerine yüzde 9 zam teklif etti. İşveren, teklifin kabul edilmesi doğrultusunda atılan işçileri geri alacağını bildirdi. Sendika ise işverenin teklifini işçilere sordu. İşçiler ise yüzde 9 zammı düşük buldu ve eyleme devam etme kararı aldı.

KARARLIYIZ

Petrol-İş İzmir Şube Başkan Yardımcısı Caner Yıldırım, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Bayram sonrası direnişimize devam ettik. İşveren ile bu süreçte görüşme imkânımız oldu. İşverene işten çıkartılan işçilerin geri alınması ve yapabilecekleri en yüksek ücret artışını istedik. İşveren yüzde 39’luk ücret artışı ve işçilerin geri alınmasını sundu. İşverenin bu yeni teklifini işçilere sorduk. İşçiler zammı düşük buldular. Bu yüzden direnişimiz devam ediyor. İnsanca yaşam için mücadelemiz sürecek. Bu konuda kararlıyız. Bu yüzden işveren hakkımızı verene kadar mücadelemiz sürecek” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Şirketin iki fabrikasında çalışan yaklaşık 3 bin 600 işçi, artan enflasyon karşısında eriyen ücretlerinde bir süredir iyileştirme yapılmasını istiyordu. İş bölümlerine göre yüzde 15 ile yüzde 25 arasında iyileştirme isteyen işçilere şirket sadece yüzde 5 oranında artış teklif etti. Bu artışı kabul etmeyen işçiler ise 6 Temmuz günü iki fabrikada üretimi durdurdu. Bayrama kadar eylemlerini iş yerini terk etmeyerek ve üretim yapmayarak sürdüren işçiler, bayram tatilinden kaynaklı eylemlerine ara verdi. Eylemlere ara verilmesini fırsat bilen işveren ise işçilere işten çıkardığına dair yazılı tebliğ göndererek yaklaşık 60 işçiyi işten çıkardı.