İzmir’de rüzgar türbini kanadı üretilen TPI Kompozi’te 6 işçi  “İş yeri huzurunu bozmak” gerekçesiyle işten çıkartıldı. Petrol-İş İzmir Şubesi tarafından yapılan açıklamada, TPI yönetimine seslenerek, “Yapılan bu hatadan dönün ve arkadaşlarımızı iş başı yaptırın” denildi

TPI Kompozit’te 6 işçi işten çıkartıldı

AYCAN KARADAĞ

İzmir’in Menemen ve Sasalı’da bulunan rüzgâr türbini kanadı üretilen TPI Kompozi’te Petrol İş’e üye 6 işçi dün işten çıkartıldı. İşten çıkartmalara tepki gösteren Petrol İş Sendikası bugün Sasalı’da bulunan fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Petrol-İş Genel Sekreteri Salih Akduman, Türk İş Ege Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım ve işçiler katıldı.

Açıklamayı yapan Petrol-İş İzmir Şube Başkanı Orhan Zengin, 2 işyerinde işçilere son 6 ayda mobing ve baskı olduğunu ifade ederek “2764 üyemizin çalıştığı fabrikalarımızda kullanılan KKD malzemelerinin yetersizliği, iş yerlerinin çalışma koşullarına uygunsuzluğu ve çalışan arkadaşlarımızda meslek hastalıkları artarak sebebiyet vermektedir. Defalarca gerek yönetim ile istişare ederek gerekse İSİG toplantılarında mevzuatta uygun olmayan KKD’lerin yetersiz ve kullanışsız olmasından kaynaklı sorunları ve işyerinin tozlu ortamdan arındırılmaması ile ilgili 6 aydır gerekli önlemlerini alması konusunda işveren sözlü ve yazılı olarak noter kanalı ile ulaştırıp işyeri ilan panolarına ve sendika panolarına asarak bildirmiştik. Fakat bu uyarılarımızı göz ardı ederek üretimde vardiya amirlerini ve süpervizorları da kullanarak üretim müdürü olarak çalışmakta olan sayın Güney Özaltan işçilere karşı mobing uygulatarak üyelerimizi tehdit ederek ve Petrol İş Sendikasını Şube Yönetimini dikkate almayarak üyelerimizin haklarını ihlal etmeye devam etmektedir” diye konuştu.

AMAÇ İŞÇİNİN SESİNİ YÖNETİME DUYURMAKTI

Bu gelişmeler üzerine iki fabrikada eş zamanlı olarak vardiya giriş ve çıkışlarında birer eylem gerçekleştirdiklerini dile getiren Zengin, “Amaç işçinin sesini yönetime duyurmaktı. Ekmek yediğimiz yere ihanet etmek değil. Alın terimizle daha iyi şartlarda çalışarak sağlımızı da kaybetmeden hakkımızı savunmaktı. Yönetim olarak haklarımızı ararken işveren tarafından içlerinde şube yöneticilerinin de bulunduğu 26 arkadaşımız için savcılığa suç duyurusunda bulunarak bir eylem gerçekleştirmişlerdir. Son olarak da artan mobing ve baskılar içinde çalışan arkadaşlarımızdan her iki fabrikada da içinde delege ve temsilci de olanlarda dahil 6 arkadaşımızın 13 Ocak 2020 tarihinde işyeri disiplin kurulunu acil toplamız gerekli diyerek temsilciciğimize mail atılmıştır. Temsilcilerimiz bunu şubemize bildirmesi üzerine yönetim olarak tüzüğe aykırı uygunsuz şekilde yapılan bu davete katılmadığımızı bildirdik” şeklinde konuştu.

tpi-kompozit-te-6-isci-isten-cikartildi-675132-1.

Zengin sözlerini şöyle sonlandırdı:

“İşyeri disiplin kurulu toplanarak toplamda 12 dakika süren hiçbir gerekçe göstermeden bu arkadaşlarımızı işyeri disiplin kurulu kararı gereği 25/2 maddesinden iş akitlerinin feshine karar verip bu kararı telefonla temsilci arkadaşlara bildirerek uygulamışlardır. Yaşanan olaylardan sonra aynı günün vardiya giriş ve çıkışlarında her iki işyerinde çalışan arkadaşlara şube yönetimi olarak bilgilendirme yaptık. Bundan sonra tüm kanun, mevzuat ve toplu iş sözleşmesinden doğan sendikal haklarımızı da kullanarak işten atılan bu arkadaşlarımızı işverenlere bu kadar kolay bir şekilde temsil etmeyeceğimizi paylaştık. TPI yönetimine tekrar söylüyoruz; yapılan bu hatadan dönün. Arkadaşlarımızı iş başı yaptırın. Biz varsak siz de varsınız. Biz yoksak siz de yoksunuz.”