Yarın işten çıkarılacağı açıklanan yüzlerce TPIC işçisi, dün gece Batman, Adıyaman ve Diyarbakır’da sondaj kulelerini işgal etti. İşçiler yetkililere “Seçimden önce verdiğiniz sözleri tutun” diye seslendi

TPIC işçileri sondaj kulelerini işgal etti: Ekmeğimizi geri verin!

Güneydoğu’da TPIC’in petrol arama faaliyetlerinde çalışan yaklaşık 350 işçinin 30 Haziran itibariyle işten çıkarılacağı açıklandı. İşçilerin buna yanıtı yeniden direnişe geçmek oldu. Üç kentte sondaj kulelerini işgal eden işçiler, seçimlerden önce kendilerine verilen sözlerin tutulmasını istiyor.

SEÇİMDEN ÖNCE SÖZ VERDİLER
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) bağlı Turkish Petroleum International Company (TPIC), geçen aralık ayında Batman, Adıyaman ve Diyarbakır’da petrol arama faaliyetlerini büyük ölçüde askıya almış, taşeron işçisi olarak çalışan yüzlerce işçiyi işten çıkaracağını duyurmuştu. İşçiler bunun üzerine sondaj kulelerini işgal ederek direnişe geçmiş, direnişin sonucunda işten çıkarma kararının 6 ay ertelendiği, bu süre içinde işçilere asgari ücret ödeneceği açıklanmıştı. Bunun üzerine eylemlerine ara veren, ancak Petrol-İş Sendikası ile birlikte mücadelelerini sürdüren işçilere, seçimlerden önce bu sürenin 12 aya çıkarılacağı söylenmişti.

Bu söylemin seçim vaadi olduğu ortaya çıktı. TPAO Genel Müdürü Betim Şişman, seçimlerden birkaç gün sonra, 30 Haziran itibariyle 350 işçinin iş akdinin feshedileceğini ve artık işçilere asgari ücret tutarında ödeme yapılmayacağını açıkladı.

KULELER İŞGAL EDİLDİ
İşçilerin buna yanıtı yine direniş oldu. Petrol-İş Sendikası’nın öncülüğünde; Batman, Adıyaman ve Diyarbakır’da dün gece eşzamanlı olarak sondaj kulelerini işgal eden yaklaşık 300 işçi, işlerini geri istediğini belirtti. Batman’da üç, Adıyaman’da ve Diyarbakır’da birer kuleyi işgal ederek bekleyişe geçen işçiler, bu sabah askerin müdahalesiyle karşılaştı. Askerin zor kullanacağına ilişkin uyarılarına karşın bir süre daha direnişlerini sürdüren işçiler, daha sonra eylemlerine son verdi. Karakola götürülen işçiler, ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

45 YAŞ KRİTERİ
Eylemle ilgili gazetemize bilgi veren Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Mustafa Mesut Tekik, 6 aylık süreçte yaşananları şu sözlerle anlattı: “Biz bu 6 ay boyunca bölgenin tüm siyasetçileriyle, vekilleriyle, siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle görüşmeye devam ettik. En son bize bu sürenin 1 yıla uzatıldığını söylediler. Ancak seçimlerden hemen sonra Batman’a gelen TPAO Genel Müdürü, işçilerin iş akdinin feshedileceğini açıkladı. Üç gün önce Ankara’ya giderek kendisiyle görüştük. Bize Çalışma Bakanlığı’nın kamuda asıl işlerde çalıştırılan taşeron işçileriyle ilgili bir çalışma yaptığını, bu çalışmanın tamamlanmasını beklediklerini söyledi. Ayrıca 45 yaşın üzerinde olan, ilkokul ve ortaokul mezunu işçileri işe geri almak istemediklerini belirtti. Biz de bunun kabul edilemez olduğunu, işçilerin yıllardır buraya emek veren kalifiye işçiler olduğunu, ayrım yapılmadan tüm işçilerin işe geri alınmasını istediğimizi ifade ettik.”

İşçilerin seslerini duyurmak için bu eylemi gerçekleştirdiklerini belirten Tekik, TPAO Müdürü ile yeniden görüşecekleri bilgisini verdi. Tekik, “Mücadelemiz sürecek” diye konuştu.

***

‘Verdikleri sözleri tutsunlar’

Diyarbakır’daki eyleme katılan işçilerden Cumali Peker, gazetemize yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: “Biz 6 aydır ekmeğimiz için mücadele ediyoruz. Bize seçimlerden önce çeşitli vaatlerde bulundular. 12 ay boyunca iş akitlerimizi feshetmeyeceklerini söylediler. Ama seçimlerden hemen sonra işten çıkarılıyoruz. Evimize nasıl ekmek götüreceğiz? Bize verdikleri sözleri tutsunlar. Eylemlerimiz sürecek, ekmeğimiz için sonuna kadar mücadele edeceğiz.”