Paris ile Ankara arasındaki Libya gerilimi düşmezken AB temsilcisi Ankara’ya geliyor. NATO müdahalesiyle Libya'yı kaosa sürükleyen Fransa'nın "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" açıklamalarına bir tepki de Trablus'a giden Akar'dan geldi

Trablus’ta NATO’ya sarıldı

POLİTİKA SERVİSİ

Libya’daki çatışan farklı tarafları destekleyen NATO ülkeleri Türkiye ile Fransa arasında yaşanan gerginlik gün geçtikçe artıyor. Paris ile Ankara’nın birbirilerine yönelik karşılıklı suçlamaları devam ederken Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Fransa'nın talebi üzerine Türkiye hakkındaki yaptırımları ağırlaştırma konusunu görüşmek üzere 13 Temmuz'da toplanacak.

Libya sorunu önümüzdeki perşembe günü Avrupa Parlamentosu'nun da gündemine getirilecek. Avrupa Halk Partisi Başkanı Manfred Weber, "Avrupa Birliği saldırıları cevapsız bırakmamalı" dedi.

Fransa, Türkiye'yi Birleşmiş Milletler'in Libya'ya uyguladığı silah ambargosunu ihlal etmekle suçluyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin, Libya'daki iç savaşta tarihsel ve cezai sorumluluğu var" dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Macron'a, "Fransa Libya'da bir darbeciyi destekliyor" ifadeleriyle yanıt verdi. Ardından da Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa Fransız Senatosu'nda konuşma yaparak bu ülkenin tutumunu eleştirince yeni bir kriz nüksetmişti.

AB TEMSİLCİSİ GELİYOR

İki ülke arasında tansiyon düşmezken Avrupa Birliği (AB) Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell yarın Ankara'ya gelecek. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Borrell, "Sorunları masaya yatıracağız ve çözüm önerilerinde bulunacağız" dedi.

Avrupa Komisyonu sözcüsü Peter Stano ise Türkiye'nin NATO üyesi olduğunu ve Avrupa Birliği'ne üye olmak amacıyla aday ülke konumunda bulunduğunu hatırlattı.

FRANSA ÖZÜR DİLESİN

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar cuma günü gittiği Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin kontrolündeki Trablus'ta dün yaptığı açıklamada 'Türk donanmasının Fransız askeri gemisini taciz ettiği' iddiasına değinerek Fransa'nın bu konuda kendi iddialarını kanıtlayan herhangi bir belge sunamadığını söyledi. Libya’da görevli askerlerle bir araya gelen Akar, "Uluslararası hukuk, adalet neyi gerektiriyorsa bu manada buradayız. Libyalı kardeşlerimizle beraberiz. Bundan da vazgeçmemiz söz konusu değil. Fransa Türkiye'den özür dilemek zorunda” dedi.

Macron'un 'NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti' söylemine de tepki gösteren Akar, NATO’nun hala dünyanın en güvenilir, caydırıcı ve sürdürülebilir ittifakı olmaya devam ettiğini söyleyerek, "İttifakın sağlığı yerindedir, 'beyin ölümü' gerçekleşmemiştir. NATO, gücünü değişen güvenlik ortamına başarıyla adaptasyonuna borçludur” ifadelerini kullandı.