Trabzon'a lider gerek

Milli maç arasına dek, karşılaşma başına on şut ortalaması tutturmayı başaramamış yedi takımdan biri olan Trabzonspor, ligin gol atamayan tek takımı Başakşehir’i ağırladı. Üretkenlik sorununu çok ağır yaşayan iki ekibin pek keyif vaat etmeyen karşılaşmasında Okan Buruk’un talebeleri, İrfan Can ve Visça’nın golleriyle ilk puanlarını elde etti.

Başakşehir, bek olmasına karşın merkezde değerlendirilen Rafael’in hareketliliğinin de katkısıyla, yaklaşık 20 dakika içinde oyuna ağırlığını koymaya başladı. Son şampiyon belki çok net hücumlar yapamadı ama ön alan baskısını daha iyi uygulayan taraf olarak kaleye yakın hataların ev sahibi hanesinde çoğalmasını sağladı. Daha iyi olanın değil, daha iyi bozanın kazanması muhtemel eşleşmenin çarkı yavaş yavaş konuk takım yönünde dönmeye başladı.

Uzun zamandır olmadığı kadar istekli ve hırslı gözüken İrfan Can’ın, risk alan Lewis Baker’a yaptığı baskı sonucu gelen golünün sinyali aslında Başakşehir’in bu baskısı yüzünden daha önce belirmişti. Edgar Ie’nin Baker’a veremediği pas sonucu maçın başında Rafael ile yakalanan fırsat da 32. dakikadaki gole benzer şekilde doğmuştu.

trabzon-a-lider-gerek-793903-1.

Başakşehir’in Trabzonspor’a göre oyuncu bazındaki artısıysa pas atacak oyuncu bolluğuydu. Beklendiği gibi ikinci yarıda biraz agresifleşen Trabzonspor baskısını neredeyse hiç hissetmediler. Visça’nın 53’teki füzesi skoru 2-0 yaptıktan sonra gelen özgüvenle Başakşehir’in pas zincirleri iyice kuvvetlendi. Özellikle 30-60. dakikalar arasındaki düzeye en son Mart ayında ulaşmışlardı. Güven vermeyen ve yenileyemedikleri stoperlerini zorlayacak bir rakip de olmayınca, rahat bir maç çıkardılar.

İkinci yarıdaki ilk şutunu 86. dakikada atabilen Trabzonspor cephesinde ise Caiçara, Visça, İrfan ve Topal gibi topla ne yapacağını bilen fazla isim yok. Bu alandaki istisnalardan Baker, Sosa’nın geçen sezonki savunma önü oyun kurucu rolünü taşıyacak kadar net bir pasör değil. Merkezdeki partnerleri ve kanatlardaki isimlerden, Afobe ve Diabate’nin zaman zaman gösterdiği koşuların hakkını verebilecek potansiyele yalnızca Abdülkadir Ömür sahip.

Genç 10 numaranın bir an önce bu potansiyeli doldurmaya başlaması gerek. Uğurcan, Pereira ve bugün sahada olmayan birkaç isim dışında yepyeni olan bu takıma liderlik etmesi ve sorumluluk alması, seviye atlaması için şart. Ayrıca sahaya müdahale etmek için ortalama 80 dakika ya da 2-0 geri düşmeyi bekleyen bir Eddie Newton ile, takımın saha içinde çok daha aktif lider(ler)e ihtiyacı var.

Ancak kazandığı topları tembel paslarla kaptırdığı, merkezi delen çalımlar üstüne bitirici hareket denemek yerine topu Baker’a bıraktığı anlar, Ömür’ün bunların ne kadar farkında olduğunu sorgulatıyor. Karakter eksiği iki farklı geriye düştükten sonraki zayıf tepkisinden ve topa sahip olmakta dahi zorlanmasından net şekilde anlaşılan Trabzonspor’a Vitor Hugo gibi bir veteran iyi gelebilir.