Trabzon büyük fırsat tepti

Trabzonspor ligin 32. müsabakasında ilk onbirinde üç eski Trabzonlu futbolcu bulunan Denizlispor’a konuk oldu. Öne geçtiği 28 maçtan yalnızca 17 galibiyet çıkaran Trabzonspor, 1-0’ı koruyamayarak 2-1 mağlup oldu ve Başakşehir’in puansız döndüğü virajdan kendine avantaj çıkaramadı.

Bordo mavili ekip kağıt üstünde forvetin arkasındaki üçlüsü dar bir 4-2-3-1 gibi diziliyor. Ancak bu maç özelinde, genellikle Brezilya ligi takımları dışında kolay kolay görmediğimiz bir 4-2-2-2 düzeni vardı. Savunma önündeki ikili Sosa-Parmak, önlerinde Ömür-Nwakaeme, en önde de Sörloth ve Ekuban gibi düşünebiliriz. Ekuban’ı orta sahayı üçlemek için kullandığınızda daha ziyade forveti ikileyen bir yapıda olması alışılagelmiş bir durum. Ancak Ömür ve Nwakaeme’nin merkezi konumlanmaları daha önce görmediğimiz bir düzeydeydi.

Haliyle kalabalık bir orta alanda iki takımın da sık top kaybettiği karşılaşmaya rakibinin merkezini delerek ve şut üreterek başlayan taraf Denizlispor’du. Trabzonspor savunmacıları topu kendi 18’inin önünden karşıya taşımakta oldukça zorlandı ve çok basit hatalar yaptılar. Yalnızca Parmak birinci bölgesinde kazandığı topları sakince ve bol rakip eksilten paslarla iyi kullandı. Sosa ise bir iki dakikalık parlamalarıyla Trabzonspor’un rakip kaleye gitmesini sağladı. 17’deki Ekuban golünden önce sağ çizgiye inip sıkışan oyunu tek pasla açması tam Sosa’lıktı.

Rakibine yerleşik savunmayla, kontradan ve duran toptan pozisyonlar veren fırtınanın devreyi 1-0 önde kapamasında bu ikilinin büyük payı vardı. İki takımdan da fazlasıyla oyuncu barındıran merkez çoğunlukla bir tıkaç vazifesi görünce, ilk 45 tamamlandığında, Sörloth biri hariç tamamı ceza sahası dışında olmak üzere yalnızca 10 kere topa değebilmişti. Sezon boyu gizli bir forvet gibi katkı veren Novak’ı rakip sahada görmekse neredeyse imkansızdı.

İkinci 45 neredeyse Denizlispor’un duran toptan bulduğu gol ile başlayınca Trabzonspor’da çok belirgin bir panik yaşandı. Bu panik, 70’te Sosa’nın oyundan alınmasıyla zirve yaptı. Ekuban’ın yarısı kadar istekli gözükmeyen ve bol top ezen Sörloth çıkmayı çok daha önceden hak etmişti. Çimşir’in ekibi adrenalini yüksek pozisyonlarla rakibini zorlasa da, çoğunlukla rastlantı ve karamboller sayesinde şut üretebildi. Horozlar ise giderek daha fazla boş alana hücum imkanı buldu. Bunları en iyi değerlendirebilecek adam Sacko Levent Kartop tarafından oyundan alınmıştı işin garibi...

Bir başka değişiklikle oyuna dahil olan Estupinan 84’te Trabzon’un giderek dağılan savunma hattına cezayı kesince bordo mavililer iki maç kala lider ile puan farkını dördün altına indiremedi. Puanını 35 yapan Denizlispor ise ligde kalma yolunda büyük adım attı.