Trabzonspor  seriye bağladı

Haftanın takımı Galatasaray’ı hem de Arena’da mağlup eden Kayserispor olurken en iyi teknik direktör de Igor Tudor oldu. Haftanın en güzel golünü atan Olcay Şahan aynı zamanda haftanın oyuncusu da oldu.

Haftanın açılış maçında Beşiktaş, Karabük deplasmanından puansız dönerken şampiyonluk yolundaki tüm rakiplerinin akıbetinin aynı olacağından habersizdi. Rakiplerinin puan kaybı mağlubiyetin acısını azaltsa da Beşiktaş’ın hatalarından ders alması gerekiyor. Zira topun arkasında durmayı bilen ve hızlı hücuma çıkan takımlara karşı zorlanıyorlar. Karabükspor Galatasaray’ın ardından Beşiktaş’ı da yenmeyi başardı. Puanını 27’ye çıkartıp iyice rahatlayan Batı Karadeniz temsilcisinin Igor Tudor sonrası çözülme yaşama tehlikesi var.

Safet Susiç yönetiminde ilk maçına çıkan Alanyaspor, evinde Gençlerbirliği’ni mağlup ederek ateş hattındaki çıkışa geçen takımların üstünde kalmayı başardı. İlhan Cavcav’ın vefatının ardından yetim kalan Gençlerbirliği sahada tanınmaz haldeydi. Alkaralar satılan oyuncuların yerini doldurmayı bu sefer başaramamış gibi gözüküyor.

2017’ye fırtına gibi başlayan Trabzonspor seri galibiyetlerle lig dördüncüsü Fenerbahçe ile arasındaki puan farkını 6’ya indirdi. Oynanan oyun gelecek için umut verici ancak maçın son yarım saatinde geriye yaslanmak kurtulunması gereken bir alışkanlık zira rakibine gol atması için davetiye vermenin lüzumu yok. Trabzon’un tersine Osmanlıspor’un da yeni yılda galibiyeti yok. UEFA Avrupa Ligi mesaisi sebebiyle haftada üç maç temposuna formsuz giriyor olmak endişe verici. Ancak Olympiakos karşısında alınacak süreriz bir sonucun katalizör etkisi yapması da olasılıklar dahilinde...

Dört haftadır puan alamayan Bursaspor, yeni çalıştırıcısı Mutlu Topçu yönetiminde çıktığı ilk maçta üstelik maçın tüm ikinci yarısını 10 kişi oynamasına rağmen Fenerbahçe’den puan almayı başardı. Taraftarıyla da barışan Bursa, Kayseri ve Kasımpaşa deplasmanlarından muzaffer dönerse UEFA Avrupa Ligi vizesi için yeniden iddialı hale gelebilir. Fenerbahçe kanadında puan kaybının faturası Bursaspor lehine hatalı penaltı kararı veren hakeme kesilmiş durumda. Ne var ki 10 kişi oynayan rakibinin direncini kıracak ikinci gol için yeterince çabalamamak ve oyuna müdahale etmekte gecikmek Halil Umut Meler’in değil Advocaat’ın hatası...

Ligin en az gol yiyen takımı Başakşehir’i 4 -0 mağlup ederek haftanın sürprizini yapan Kasımpaşa bu galibiyetle nefes alsa da henüz rahatlamış sayılmaz. Zira ateş hattının sadece 5 puan üstündeler ve altındaki takımlar da kazanmaya devam ediyor. Bireysel hatalarla bir anda iki farklı yenik duruma düşen Başakşehir sonrasında sahanın tek hakimi olup oyunu tamamen rakip ceza sahası çevresine yığmayı başardı. Boz Baykuşlar farkı bire indirecek golü bulabilseler belki sonuç farklı olabilirdi.
Tanıyanlar bilir, hayatımdan çaldığı 90 dakikalar yüzünden Tolunay Kafkas’ın futbol felsefesini her fırsat bulduğumda eleştiririm. Akhisar – Rize maçının Tolunay Kafkas standartlarının üstünde tempoyla oynanması da fikrim değişmiş değil! Rizespor’u sadece bir Tolunay Kafkas takımına karşı bu kadar pozisyon bulduğu için bile tebrik etmek gerek. Son vuruşlarda beceriksiz davranan Rize artık kredisi tüketmiş durumda.

Yaklaşık yarım saat 9 kişi oynayan Antalyaspor, Konya deplasmanından puan alarak hem sıralamadaki yerini hem de UEFA Avrupa Ligi yolundaki rakibiyle arasındaki puan farkını korumuş oldu. Konyaspor için şanssız da denebilir beceriksiz de. Konya’nın kazanması için gerekli tüm koşullar oluşsa da Konyasporlu futbolcular galibiyet sayısını kaydetmeye muvaffak olamadılar. Bu arada nurtopu gibi bir “düşman iki şehrimiz” oldu. Konya ile Antalya arasında yavaş yavaş artan gerginlik bu hafta sonu zirve yaptı. Yangını söndürmesi gerekenlerin körüklediği coğrafyada sporda şiddetten ceza alanlar meşaleli koreografi yapanlar oluyor.

Sergen Yalçın’ın göreve gelmesinin ardından yükselişe geçen Kayserispor Fenerbahçe’nin ardından Galatasaray’ı da mağlup ederek ligde tutunmaya devam ediyor. SüperLig’de dördüncü kez teknik direktör olan Sergen Yalçın’ın hala pro lisans sahibi olmaması bir tek bana mı garip geliyor? Bu şekilde takım çalıştırılabiliyorsa o zaman niçin lisans zorunluluğu var ki? Büyük bir seyahat firması “otobüsü kullanan ehliyet değil şofördür” diyerek, ehliyeti olmayan ama iyi otobüs kullanan sürücüleri işe alabilir mi? Galatasaray maçın uzatma dakikalarında maç boyunca girdiğinden daha fazla ve net pozisyona girmesi garip değil mi? Rakiplerinin tamamının puan kaybetmesi sebebiyle taraftarların tribünleri nispeten doldurması ancak istenen oyunun ve skorun gelmemesi Riekerink’in sonunu hazırlayan süreci başlattı. Galatasaray’ın dertlerine yeni teknik direktör Igor Tudor’un çare olamaması mevcut yönetimin sonu olacaktır.

Son galibiyetini 29 Ekim’de alan Gaziantepspor 9 maçlık galibiyet hasretine yeni stadyumunda son verdi. Antep bu maçta da yenilseydi mental olarak küme düşecekti. Kazanmak lige tutunmak için atılmış bir adım olsa da fazlasına ihtiyaç var. Bülent Uygun’un işi çok zor. Levent Şahin’in göreve gelmesinin ardından ligin ikinci yarısına sükseli bir başlangıç yapan Adanaspor’un beş maçlık yenilmezlik serisi son buldu. Akdeniz temsilcisi düşme hattından yukarı çıkma şansını kullanamadı.