Trabzonspor’un haftası

Havalar ısındıkça ligin boyu kısalıyor. Telafisi olmayan haftalara giriyoruz. 24. haftanın takımı Akhisar’ı deplasmanda üstelik 1-0 geriden gelerek yenmeyi başaran Trabzonspor oldu. Bursaspor, kalecisi Harun Tekin sadece yaptığı kurtarışlar için değil tüm takımların sahaya çıkarken taşıdığı, “Öfkeyle değil saygıyla güzeldir futbol” pankartı gereği de haftanın oyuncusu oldu.

Sendeleyen takımını toparlayıp yeniden yoluna oturtan Abdullah Avcı haftanın teknik adamı olurken, Gençlerbirliği’nden Khalili Galatasaray’a attığı gol de haftanın en şık gol vuruşuydu.

Cuma mesaisinde Fenerbahçe 2-0 geriye düşmesine rağmen Alanyaspor’u deplasmanda yenerek haftayı üç puanla kapattı. Kendimi zorlayınca Fenerbahçe hakkında olumlu şeyler yazmak da mümkün oluyor. Hem üstündeki hem de altındaki takımların kazandığı haftayı kayıpsız atlatmak, lig arasından sonra ilk deplasman galibiyetini almak, 2017’de ilk kez bir lig maçında 3 gol atmak gibi... Alanyaspor oynadığı futbolla lige renk katıyor. Küme düşerlerse üzülecek sporseverlerden sadece biriyim.

Karabükspor deplasmanda ne kadar kötüyse evinde de o kadar başarılı. Kendi evinde 30 puan toplayan Beşiktaş’tan sonra 29 puanla ikinci sırada. Evindeki iyi performans Batı Karadeniz temsilcisini düşme hattının en uzağında tutarken, deplasmandaki kötü tablo yüzünden Avrupa Ligi yarışı içinde değiller. Levent Şahin göreve başladığında yakaladığı havayla yükselişe geçen Adanaspor’da balayı son erdi. Ligin boyu kısaldıkça Adanaspor’un da umutları azalıyor. Karabük deplasmanından en azından puan almaları gerekiyordu.

Maçların son bölümünde yediği gollerle ünlü Osmanlıspor bu defa son dakikalarda bulduğu golle puanı kurtaran taraftı. Geçen hafta taraftarlarının saldırısına uğrayan Bursasporlu futbolcular, yaşananlara cevaplarını sahada verdiler. Yaşananlara bakıp; üstüne sakat ve cezalı oyuncuları da ekleyince, Bursaspor için galibiyeti kaçıran taraf gibi gözükse de Ankara’dan puanla dönmek şikâyet edilebilecek bir sonuç değil.

Galatasaray son dakikalarda bulduğu gollerle puanları üçer üçer toplamaya devam ediyor. Igor Tudor’un yarattığı en belirgin fark takımını mental ve fiziksel olarak bitiş düdüğüne kadar oyunun içinde kalacak hale getirmesi. Ancak son dakika golleriyle her zaman kazanamazsınız. Her ne kadar Gençlerbirliği haftayı puansız kapatmış olsa da Ümit Özat’ın dokunuşuyla rakipler için tehlikeli, sevenleri içinse keyifli bir takıma dönüştü.

Acil galibiyetlere ihtiyacı olan Gaziantepspor, Kasımpaşa’ya üstelik de evinde yenilmesi Süper Lig’e veda etmek manasına geliyor. Lig 15’incisi Alanya kazanamadığı için puan farkı açılmıyor ancak ligin boyunun kısalması umutları da azaltıyor. Antep’in ligde kalma olasılığı Fenerbahçe’nin şampiyonluk şansı kadar. Yıllardır yaptıkları hatalardan her seferinde takımlarını ligde tutabildikleri için ders almayan ve aynı hataları yapmaya devam eden İbrahim Kızıl’ın Gaziantepspor kariyerinin sonu geliyor.

Başakşehir, Konyaspor deplasmanından beklenenin aksine rahat bir galibiyetle dönerek, Beşiktaş ile arasındaki puan farkını 2’ye düşürdü. Maça ilk onbirde başlayan Adebayor Süper Lig’de ilk golünü Konya’da attı. Aykut Kocaman’ın Fenerbahçe ile flörtü Konyasporlu oyuncuları olumsuz etkilemiş olmalı ki Başakşehir’e bu kadar kolay teslim oldular.

Çaykur Rizespor evinde Antalyaspor’a yenilerek ateş hattının hemen önündeki Alanyaspor ile arasındaki puan farkını 2’ye indirme şansını kullanamadı. Üstelik aynı anda iki sarı kart görmeyi başaran Kweuke de gelecek hafta başkent deplasmanında oynayamayacak. Antalyaspor, Avrupa Ligi vizesi alacak üçüncü takım olma yolunda dört nala ilerliyor.

Sergen Yalçın yönetiminde yükselişe geçen Kayseri’nin bu haftaki kurbanı lider Beşiktaş oldu. Ligin ikinci yarısının en etkili takımlarından biri olan Kayserispor yakaladığı seri ile ateş hattı ile arasını 7 puan açtı. Quresma ve Gökhan Gönül’ün cezalı olması Beşiktaş’ı olumsuz etkiledi. Marcelo sakatlandıktan sonra kalesinde iki gol gören Beşiktaş’ta hem ligde hem Avrupa’da telefisi olmayan son düzlüğe girerken sezon boyunca fazla forma şansı bulamayan oyuncuların performansı belirleyici olacak.
Lige verilen aranın ardından oynanan maçlardan bir puan cetveli yapacak olsak Trabzonspor lider olurdu. Karadeniz temsilcisi yenik duruma düştükten sonra bocalamasına rağmen ikinci devre N’Doye’un oyuna girmesiyle rakibinin sert savunmasını kırıp üç puan almayı başardı. Akhisar haftayı puansız kapatsa da futbol olarak ilk yarının çok üstünde bir performans sergiliyor. Özelilikle ara transfer döneminde takıma katılan Olcan Adın’ın performansı Akhisar’ı başka bir takım haline getirdi.