Gebze-Halkalı Banliyö Tren Hattı’nda ilk gün, sorunlarla başladı. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) durak sayılarına göre altı farklı ücret tipi belirlemesine rağmen, yurttaşların bir kısmı, ücret iadelerini alamadı. Kısa mesafe için 5.70 ücret kesintisi yapılırken, öğrencilerden 1.25 TL yerine 2.70 TL ücret kesintisi yapıldı. Bu esnada, makineler, ‘iade ücretiniz yoktur’ uyarısını verdi. Birçok kişi, İstanbul […]

Tren hattı 11 günlük test sürüşüyle açıldı

Gebze-Halkalı Banliyö Tren Hattı’nda ilk gün, sorunlarla başladı. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) durak sayılarına göre altı farklı ücret tipi belirlemesine rağmen, yurttaşların bir kısmı, ücret iadelerini alamadı.

Kısa mesafe için 5.70 ücret kesintisi yapılırken, öğrencilerden 1.25 TL yerine 2.70 TL ücret kesintisi yapıldı. Bu esnada, makineler, ‘iade ücretiniz yoktur’ uyarısını verdi. Birçok kişi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı Beyaz Masa’yı şikâyet yağmuruna tuttu.

EKSİKLER GİDERİLMEDEN AÇILDI

Ancak tüm bunlar, sorunların ‘görünen’ yüzüydü. Zira hat, eksiklikler giderilmeden, tüm yüksek risk uyarılarına karşın ‘yerel seçim’ nedeniyle açıldı. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’nın (BTS) gerek teknik, gerekse de yetişmiş eleman olarak eksiklerinin bulunduğunu belirttiği hatta, sinyal görüş mesafesi çok kısa ve kimi istasyonlarda henüz makas motorları yok.

Biz de BTS İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Sadık Kısa ile birlikte, Gebze-Halkalı Banliyö Tren Hattı’ndaki sorunları gözlemlemek için buluştuk. Ayrılık Çeşmesi istasyonundan Gebze yönüne giden trene bindik.

20 yıldır TCDD’de memur olarak çalışan Kısa, “Afişlere 10 Mart diye bastılar açılışı ama iki gün sonra 12 Mart’ta açtılar” diye başlıyor sözlerine. Devamında da “Hatta ciddi riskler var” diyor ve ekliyor: “Tabii kumanda merkezindeki panolarda tren kayıpları yaşanıyordu, bu eksiklik çözülse de sıkıntılar çok.”

Fotoğraf: Seda Balmumcu

Kısa, hattaki test sürüşlerinin 1 Mart’ta yapıldığını hatırlatarak, devam ediyor sözlerine: “1 Mart’ta testte başladı, 12 Mart’ta açıldı. 11 günlük test sürüşüyle trenin açılması tuhaf. Esas sıkıntı burada yatıyor. Trenin en az 2- 3 ay gidip gelmesi, boş çalışması lazımdı. Tabii bu da riski artırıyor.”

Kısa, Gebze-Halkalı banliyö treninde ilk gün yaşanan sorunları da aktarıyor: “İlk günü gözlemlemek için Maltepe’den bindim. Tren, yolcuların beklediği kısımda değil, bayağı ileride durdu. Bu da büyük bir insan yığıntısı oluşmasına neden oldu. İnsanlar memnuniyetsiz tavır sergiledi. Fener Yolu tarafında da 5-6 dakika sinyale takıldı. Orada tartışma çıktı örneğin… Biri, ‘5 dakika beklenir mi’ diye seslendi. Diğeri, ‘5 dakika bekle ne olur’ dedi. Öbürü de ‘Biz 6 sene bu hattı bekledik, daha ne kadar bekleyeceğiz’ şeklinde konuştu.”

‘TRENLERİ SEÇİMLERE ALET ETMEYİN’ DEDİK

“O kadar uyarı yaptık ama maalesef dinletemedik” diyen Kısa, şöyle sonlandırıyor sözlerini: “Son 15 yılda 5 büyük ölümcül kaza oldu. Buna rağmen, acele açılış yapılmasında ben şu mantığı görüyorum: Kervan yolda düzülür. Ama bu mantıkla olmaz. Burası can taşıyan bir kurum. Bunların sonuçlarını geçmişte yaşadık, gördük. Pamukova kazası mesela… Çalışan arkadaşlar da kaygılı. Onlar da ‘Burası bizim ekmek teknemiz, trenleri seçimlere alet etmeyin’ diyor. 6 ay geç açın, sorunsuz açılsın. Geç olsun, güç olmasın, canlar yitirilmesin dedik. Bizim derdimiz buydu.”

CİDDİ SORUNLAR VAR

Sadık Kısa’nın aktarımına göre, hattaki eksikler şöyle:

  • Makinistlerin eğitimleri yetersiz ve sayıları az.
  • Kumanda merkezinde çalışanların da eğitimi yetersiz ve hattı tanımıyorlar.
  • Tren bakımlarıyla ilgili Pendik ve Maltepe’deki depolar açılmadı.
  • Halkalı gibi noktalarda makas motorları yok. Bu iş, görevlilerin el gücüyle, manuel olarak yapılmak zorunda.
  • Diğer birimlerde de çalışan sayısı yeterli değil.