Tren hattında hâlâ sinyalizasyon yok

BURCU CANSU

Sinyalizasyon sistemi tamamlanmadan açılan yüksek hızlı tren (YHT) hatları ve banliyö hatları tehlike oluşturmaya devam ediyor. Ankara’da 2018 yılında dokuz yurttaşın ölümüne neden olan Ankara Marşandiz İstasyonu’ndaki YHT faciasının ardından başlatılan sinyalizasyon çalışması hâlâ tamamlanmadı. Ayrıca Nisan 2018’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gösterişli bir tören ile açılan Başkentray Projesi kapsamındaki Sincan-Kayaş Banliyö Hattı’nda da sinyalizasyon sistemi olmadığı belirtildi.

2018’DE FACİA YAŞANDI

Ankara-Konya seferini yapan YHT, 13 Aralık 2018’de Yenimahalle ilçesine bağlı Marşandiz İstasyonu’nda yol kontrolü yapan kılavuz tren ile çarpıştı. Dokuz kişinin hayatını kaybettiği, 86 kişinin de yaralandığı faciaya ilişkin rapor hazırlayan Birleşik Taşımacılık Sendikası, sinyalizasyon sistemi olmadığını açıkladı. Hattın bir ay kullanıma kapatılarak sinyalizasyon çalışması başlatıldığı duyuruldu. Ancak aradan geçen sekiz aya karşın sinyalizasyon çalışmasının tamamlanmadığı açığa çıktı.

YENİ FACİALARA DAVETİYE

Birleşik Taşımacılık Sendikası Yürütme Kurulu Üyesi Ahmet Eroğlu, “Sinyalizasyon sistemi tamamlanmadan yolcu taşımaya devam edilmesi yeni facialara davetiye çıkarıyor” dedi. Sincan-Kayaş Banliyö Hattı’nda da sinyalizasyon olmadığını belirten Eroğlu, “Marşandiz faciasının ardından Bakanlığı uyararak, banliyö hattında sinyalizasyon sisteminin tamamlanması gerektiğini söyledik. Fakat uyarımız dikkate alınmadı” dedi. Hattın 2018 yılında açıldığını anımsatan Eroğlu, “Kayaş-Cebeci arasında Trenlerin Trafiğinin Merkezden Telefonla İdaresi Sistemi, Hipodrom-Sincan arasında da Dingil Sayıcı sistemi kullanılıyor. Fakat bu yöntemler sinyalizasyon sistemi kadar güvenlikli değil” diye konuştu.