Trendyol’da çalışan yüzlerce işçi kendilerine dayatılan yüzde 11’lik sefalet zammına karşı dün birçok ilde kontak kapattı. Adil ücretlendirme talep eden işçiler, “Enflasyon altında yapılan zammı kabul etmiyoruz” dedi.

Trendyol’da dev direniş günleri

Deniz GÜNGÖR

Trendyol’da ‘esnaf kurye’ sisteminde çalışan işçiler yurdun birçok yerinde şirketin ücretlerine ortalama yüzde 11 zam yapmasına karşı kontak kapattı. İstanbul, İzmir, Eskişehir, Tekirdağ, Bodrum, Samsun gibi birçok kentte iş bırakan kuryeler, şirketten taleplerini sıraladı.


2022 yılı için yapılan ve mart ayından itibaren uygulanacak olan sefalet zammını kabul etmeyen işçiler, insanca yaşama koşullarına ulaşmak için yüzde 50 zamla beraber hızlı teslimat baskısının son bulmasını istedi. İşçiler gerçekleştirdikleri eylemlerde her geçen gün ağırlaşan ekonomik krizin yükünün omuzlarına bırakıldığını belirterek, yüzde 11'lik zammı kabul etmediklerini vurguladı.

Trendyol Express çalışanı Cem kavruk, “Son 1 yıl içerisinde sadece akaryakıta gelen zam yüzde 250 iken bir kargo çalışanın sadece yakıt gideri aylık 2 bin 500 ile 3 bin lira arasında değişmektedir. Bunun yanı sıra vergi ve harçlara yüzde 36’lık, araç ve araç parçalarına yüzde 100’e varan zam yapılmıştır. Her yeni güne zamlarla uyanırken bir kargo çalışanının bu şartlar altında geçimini sağlaması mümkün değildir” ifadelerini kullandı. Yapılan zammın kabul edilemeyeceğini aktaran Kavruk şunları söyledi: “Tüm bunlarla beraber her geçen gün daha çok zenginleşen Trendyol yüzde 600 büyüme kazanırken yapılan yüzde 11’lik zam trajikomiktir ve biz Trendyol Express çalışanları tarafından da kabul edilemezdir. Daha iyi yaşam koşullarını sağlayacak olan yüzde 50 zammı ve işçiler üzerindeki mobbingin kaldırılmasını istiyoruz.”

Mazota gelen zamma dikkat çeken bir kadın işçi, “Geçen ay 500 liraya doldurduğum depoyu şu an yaklaşık 850 liraya dolduruyorum. Yapılan bu zam gerçek enflasyonun çok altında ve bu zam teklifi tam anlamıyla rezillik. Biz aslında sadece hakkımız olanı istiyoruz. Onların büyümesinin sebebi biziz, biz yoksak onlar da yok” dedi.

Trendyol Express’te 2,5 yıldır çalışan Furkan Yılmaz da beklentilerinin minimum yüzde 36 olduğunu belirtti. Trendyol’da işe girmeden önce borçlandıklarını belirten Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “Verdikleri zam reel olmayan enflasyonun bile altında."

***

Talepler

► Tamamlama ücretine yüzde 50 zam

► İkinci slotun kaldırılması

► Hak aramaya katılan hiçbir kuryenin iş hakkının fesih edilmemesi

► Çalışanlar üzerindeki mobbingin kaldırılması