Yıllardır karayollarına, betona, köprülere yapılan milyarlarca liralık yatırım kar yağışıyla adeta eridi. Başkent Ankara ile megakent İstanbul arasında bağlantı saatler boyunca koptu. Binlerce kişi dondurucu soğukta yollarda mahsur kaldı ve okullarda misafir edildi.

Trilyonluk yollarda topyekûn yaya kaldık

HABER MERKEZİ

İktidarın her fırsatta övünç kaynağı haline getirdiği karayolları, köprüler, viyadükler, otoyollar kar yağışına adeta teslim oldu. Sadece betona yapılan yatırım, binlerce kişiyi yolda bıraktı. Bakım, onarım, insan desteği sağlanmadan sadece yol açmanın yetmediği bir kez daha anlaşıldı.


En büyük sıkıntı ülkenin başkenti Ankara ile en büyük kenti İstanbul arasındaki TEM Otoyolu ve D-100 karayolu çift yönlü olarak ulaşıma kapandı. İki kentin valileri de yola çıkılmamasını tavsiye etti. Araçlar kilometrelerce kuyruk oluşturdu. Araçlarında ya da otobüslerde binlerce kişi mahsur kaldı. Dondurucu soğukta kalan yolcular uzun bekleyişler sonrası bölgedeki yatılı okullara, misafirhanelere yerleştirildi. Yapılan yollarda 3.5 saatte indiği vurgulanan yollarda seyahat adeta kabusa döndü. Saatlerce Ankara-İstanbul arasında karadan ulaşım koptu. Saatler süren esaret dün sabah saatlerinde kademeli olarak son buldu. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, dün saat: 10.15’te yaptığı paylaşımda, "İstanbul’dan Ankara yönüne doğru trafik akışı sağlanmaya başlamıştır” denildi.

PLANSIZLIK YOLLARA BUZ TUTTURDU

Tüm yurdu etkileyen soğuk ve karlı hava sonrası sadece Ankara -İstanbul arası değil birçok büyük kentin çevre illerle ulaşımı kesildi.

MALATYA-Kayseri ve Malatya-Sivas karayolu ulaşıma kapandı. Mahsur kalan binden fazla kişi Malatya’da öğrenci yurdunda misafir edildi. Malatya, Pınarbaşı ve Gürün yolunda kalan yolculara kumanya verildi.

SİVAS-Erzincan yolu gece boyu ulaşıma kapandı. Gündüz saatlerinde ise ulaşıma açıldı. Ancak TIR’lara yine izin verilmedi.
KONYA’nın tüm kentlerle bağlantısı koptu. Yollarda mahsur kalan araçlar, polis eşliğinde belirli noktalara kadar götürüldü. 24 saat boyunca yolun açılmasını bekleyen TIR şoförleri zor anlar yaşadı.

AKSARAY’ın çevre illerle bağlantısını kopması sonrası 1000’e yakın yolcu otobüs terminallerinde mahsur kaldı. Yolcular, Aksaray Valiliği tarafından yurtlarda misafir edildi.

ANTALYA -Mersin yolu heyelan nedeniyle kapandı. Gazipaşa-Anamur kesimi ile

BOLU: Kar yağışının etkili olduğu kentte aralarında engelli, diyabet hastası, bebekler ve yaşlılardan oluşan 39, toplamda 1200 kişi misafirhanelerde kaldı.

DİYARBAKIR da çevre illerle bağı kopan kentlerden biriydi. Ulaşıma kapanan Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunda mahsur kalan 862 kişi kurtarıldı Siverek ilçesinde, etkili tipi nedeniyle yol açma çalışması saatler sürdü. Diyarbakır’ın Bingöl ve Elazığ ile bağlantısı da koptu.

NE YANGINA NE KARA HAZIRLIK YOK

Afet Uzmanı Kubilay Kaptan, trilyonlarca liralık yatırıma rağmen yolların kapanmasına ilişkin şu açıklamayı yaptı: Türkiye’nin son 10 yılında meydana gelen afetlere baktığımız zaman, deprem harici yaşanan afetlerin hepsi beklenen şeyler. Mesela orman yangınları, kar yağışı ve hatta belirli yerlerde deprem beklenir, bellidir… Mevsimsel ve zemin yapısı olarak felaketlerin beklendiği yerler var.

Ankara otobanında bu mevsimde kar yağma sıklığı belli olduğuna göre karı etkisiz hale getirecek ekip ve ekipmanlar belirlenen bölgelerde bulundurulmalı. İTÜ Ulaştırma Ana Bilim Dalı’ndan emekli Prof. Dr. Güngör Evren, "İstanbul’a kar yağdığı bir günde hiçbir şey olmamış gibi hayatın sürmesi lazım, bu mümkün. Londra’da, İskandinav ülkelerinde kar yağdığında her şey yolunda gidiyor ve hayatı etkilemiyor" dedi.

***

Yaşanan bu krizin bellli olan 4 nedeni

TMMOB Makina Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamada yolların kesilmesine ilişkin şöyle denildi: Karayollarında yaşadığımız sorunların hiçbiri bizim açımızdan sürpriz değil. AKP iktidarı Türkiye’nin dört bir yanını karayolları ile ağ gibi ördü. Bundan da sürekli övünerek bahsediyor. Karayolları ulaşımını desteklemek onların resmi iktidar politikası oldu. Kazalar ve yol kilitlenmeleri kaçınılmaz olacak."

Açıklamada sorunlar şöyle özetlendi:

1) Ulaşım yatırımı sadece karayollarına yapıldı. Deniz ya da demiryolu bağlantısı düşünülmedi.
2) Plansız büyüme oldu. Deniz kıyısındaki kentler sanayi tesisleriyle dolduruldu.
3) Taşımacılığın sadece karayoluna yüklenmesi.
4) Karayollarında birçok işin taşerona verilmesi. Beraberinde yetkin personel sıkıntısı ve doğru müdahale yapılamaması. Haber Merkezi