Son anketlerde, Brezilya’nın ilk turu önde bitiren sağcı adayı Jair Bolsonaro ile İşçi Partisi adayı Fernando Haddad arasında makasın daraldığı görülüyor. Bu durum, hem Bolsonaro’nun seçime hile karıştığı iddialarının gündeme gelmesi hem de solun Haddad’a olan desteğiyle açıklanıyor

‘Tropikal Trump’a karşı birlik çağrısı büyüyor

Brezilya’da 28 Ekim’de yapılacak ikinci tur seçimler öncesinde, yapılan anketlerde Tropikal Trump diye adlandırılan sağcı aday Bolsonaro ile İşçi Partisi (PT) adayı Fernando Haddad arasındaki farkın 6 puana düştüğü açıklandı. Bu düşüş bir taraftan Bolsonaro’nun seçim usulsüzlüklerine bir taraftan da Haddad’a verilen sol desteklere bağlanıyor. Bolsonaro’ya karşı uluslararası destek açıklamaları da artıyor. Aralarında Chomksy gibi muhalifler, Dany Glover gibi sanatçıların da bulunduğu 500'den fazla isim dün Bolsonaro’ya karşı ortak deklarasyon yayınladı.

Fark yüzde 6'ya indi
Brezilya’nın tanınmış anket şirketi Vox Populi'nin yayınladığı son ankete göre, Sosyal Liberal Parti’nin (PSL) sağcı adayı Jair Bolsonaro ve İşçi Partisi'nin (PT) adayı Fernando Haddad arasındaki fark altı puana düştü. Ankete göre, Haddad, Kuzeydoğu bölgesinde yani Brezilya'nın en fakir bölgesinde liderliği koruyor ve Bolsonaro’nun o bölgedeki yüzde 27’lik oyuna karşı yüzde 57’lik oyu var. Araştırma 120 belediyede uygulanan 2 bin görüşmeyi içeriyor ve yüzde 95'lik bir güven aralığı verilen anketin hata payının ise yüzde 2.5 olduğu vurgulanıyor.

İkinci turda ‘eleştirel destek’
Adayları olan Ciro Gomes İlk turda yüzde 12,5 alan Demokratik İşçi Partisi ( PDT ), yüzde 0,6 oy alan Sosyalizm ve Özgürlük Partisi (PSOL) , Brezilya Komünist Partisi (PCdoB) ve başka sol yapılar ikinci turda eleştirel de olsa, Haddad’a desteklerini açıkladılar. PSOL’un adayı Boulos ise ülkedeki en örgütlü barınma hakkı hareketi “Çatısız İşçiler Hareketi”nin lideri. MST ve PT özellikle São Paulo yoksul mahallelerinde ve kırsalında yoksulların barınma sorunlarına çözüm yaratan işgal hareketine öncülük etmesi ile biliniyor.

Seçim usulsüzlüklerine soruşturma
Öte yandan, Brezilya mahkemesi, sahte bir kampanya başlattığı yönündeki iddialardan ötürü aşırı sağcı aday Jair Bolsonaro'yu soruşturmaya çağırdı. Jair Bolsonaro'nun, Üstün Seçim Mahkemesi (TSE) nezdinde görülecek soruşturması beş gün sürecek. TSE Bakanı Jorge Mussi, Brezilya'da cumhurbaşkanlığı yarışında Bolsonaro'nun diskalifiye edilmesini talep eden binlerce dilekçenin ardından kararı aldı.

Bolsonaro’nun ekonomik gücünü kötüye kullandığı ve WhatsApp başta olmak üzere sosyal medya platformlarını seçim boyunca yalan haberler yapması için finanse ettiği söyleniyor. Folha de S. Paulo gazetesindeki bir rapora göre, "WhatsApp'taki toplu mesaj paketlerinin İşçi Partisi'ne(PT) karşı satın alındığına dair güçlü işaretler bulunduğunu" iddia ediyor. İddialar arasında seçim propagandasında yine çok sayıda sahte profilin kullanıldığı ve ciddi miktarlarda bağış alımı yaptığı da buluyor. Mahkeme eğer aleyhinde karar verirse hem seçim yarışından çıkacak hem de 8 yıl boyunca siyasi yasaklı sayılacak.

***

Bolsonaro’ya karşı ortak deklarasyon

tropikal-trump-a-karsi-birlik-cagrisi-buyuyor-522819-1.

Pek çok sol örgüt lideri, marksist teorisyen ve ünlü isimler Bolsonaro’ya karşı ortak deklarasyon yayınlandı. ABD Senatörü Bernie Sanders, Cehennem silahı film serisiyle bilinen ünlü aktör Danny Glover, Noam Chomsky, Podemos Genel Sekreteri Pablo Iglesias ve 1980’de Nobel Barış Ödülü alan Adolfo Paz Ezquivel deklerasyona imza atan isimler arasında.

500'den fazla ismin imzaladığı, Bolsonaro’nun faşist, homofobik, ırkçı ve cinsiyetçi yorumlarının kınandığı deklarasyonda işkence ve suikastlar de dahil olmak üzere askeri diktatörlükleri öven Bolsonaro’nun , 'özgür, adil ve hoşgörülü bir topluma' karşı tehdit oluşturduğu ifade edildi. Brezilya’da seçimlerin ikinci turundan önce tüm dünya sol hareketleri, Bolsonaro’ya karşı tek ses olmaya davet edildi.