Tanıtım, reklam ve konuk ağırlama gideri 100 milyon TL olan TRT’nin dışarıdan temin yoluyla aldığı danışmanlık hizmetine ödediği para da belli oldu. İdarenin, “Gerekli görülen ve uzmanlık gerektiren konular” için aldığı danışmanlık hizmetine iki yılda toplam 11 milyon 956 bin TL harcadığı belirlendi.

TRT 11,9 milyon TL’lik danışmanlık hizmeti aldı: Harcama kamudan, hizmet dışarıdan
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

TRT, 11,9 milyon TL’lik danışmanlık hizmeti aldı. Anayasa gereği tarafsız yayıncılıkla yükümlü olmasına karşın iktidarın politikalarını destekleyen yayınlar yaptığı gerekçesiyle tartışılan TRT’nin 2021 yılı harcama kalemlerinden bir yenisi daha açığa çıktı. İdarenin 2020 ve 2021 yıllarını kapsayan iki yıllık dönemde dışarıdan aldığı danışmanlık hizmetlerine 10 milyon TL’den fazla para harcadığı öğrenildi.

TRT’nin mali hesapları 27 Mayıs 2022 tarihli TBMM KİT Komisyonu toplantısında görüşüldü. Aralarında Hilal Kaplan’ın da olduğu toplam dört TRT Yönetim Kurulu Üyesi isim, “Sağlık sorunları” nedeniyle rapor alarak toplantıya katılmadı. TRT yöneticilerinin yanıtları, temmuz ayı itibarıyla milletvekillerine ulaştı. TRT’nin fahiş harcamalarını ve 3 milyar 423 milyon TL’lik bandrol gelirini ortaya koyan yanıtlarda, “Dışarıdan alınan hizmetler” detayının büyüklüğü dikkati çekti.

UZMANLIK İSTEMİYOR

CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın, “TRT dışarıdan hizmet alıyor mu? Alıyorsa hangi alanlarda alıyor, ne kadar ödeme yapılıyor?” sorularına verilen yanıt, TRT’nin danışmanlık için ödediği yüksek harcamayı gözler önüne serdi. TRT yönetiminden gelen yanıtta, “yayıncılık gereksinimleri, teknolojik dönüşüm ve birim talepleri nedeniyle gerekli görülen ve uzmanlık gerektiren konularda” dışarıdan temin yoluyla danışmanlık hizmeti alındığı kaydedildi. TRT’nin 2021 yılında aldığı danışmanlık hizmeti için ödenen tutar ise 5 milyon 290 bin 599 TL olarak açıklandı. Yönetim, dışarıdan alınan danışmanlık hizmetlerine yönelik giderlerin 2021 yılında 2020 yılına göre yüzde 26 oranında azaldığını ifade etti. 2020 yılında danışmanlık hizmet maliyeti 6 milyon 666 bin TL olarak kayda geçti.