TRT Belgesel kanalında dün akşam kuşağında yayınlanan bir belgeselde, Somali’deki bir kampta yaşayan çocuğa uygulanan cin çıkarma seansı, herhangi bir eleştirel ifade yer almadan yorumsuz şekilde yayınlandı. Seansta yarı baygın hale gelen ve ağlama krizine giren çocuğa ağaç dallarıyla vurulduğu da görülüyor.

TRT Belgesel kanalında 15 yaşındaki çocuğa ‘cin çıkarma’ seansı yayınlandı

HABER MERKEZİ

Kamu adına yayıncılık yapan TRT’nin belgesel kanalı olan TRT Belgesel’de dün yayınlanan bir belgeselde cin çıkarma seansı ekranlara getirildi. Somali’deki bir çocuğa yapılan seansta çocuk yarı baygın bir hale gelirken ağaç dallarıyla da kendisine vuruldu. Belgeselde, seansa ilişkin herhangi bir eleştirel ifadenin yer almaması ve görüntülerin yorumsuz şekilde yayınlanması dikkat çekti.

TRT Belgesel’in dün akşamki kuşağında, "Başka Bir Öykü | Kampın çocukları” adlı belgesel saat 22:45’te ekrana getirildi. 2018’de Somali’nin başkenti Mogadişu’daki Seyid Kampı’nda çekilen, YouTube'da ilk olarak 26 Mart 2021'de yayınlanan program, “Somali’deki kamplarda yaşayan Halime ve Muhammed ile birlikte on binlerce çocuğun kuraklık ve kıtlıkla mücadelelerine tanık oluyoruz” ifadeleriyle tanıtılıyor.

Programda Halime adlı 15 yaşındaki kız çocuğuna yapılan cin çıkarma seansı da ekrana taşınıyor.

Seansın öncesinde kızının hastalandığını ve okula gidemediğini anlatan anne, hastalığın ise ‘nazar’ olduğunu söylüyor. “Aslında kızımı doktora götürmek gerekiyor ama hastaneye götürecek param yok” diyen anne, “Anlayacağınız doktorlar, daha doğrusu hastaneler bizim için erişilmezdir. O yüzden Halime’yi tedavi etmek için tek şansım var o da hocalara okutmak” diyor.

Seans esnasında bir grup çocuğun Kuran okuduğu görülürken birçok çocuk ise kız çocuğuna yapılan uygulamayı izliyor. Bu sırada seansı yöneten kişi Halime adlı çocuğun sırtına, ellerine ve ayaklarına ince dallardan oluşan çubuklarla vuruyor. Çocuğun yarı baygın hale geldiği ve ağlama krizi geçirdiği görülen seansta, seansı yöneten kişi çocuğa “Söyleyin kim olduğunuzu, isminizi söyleyin” gibi direktifler yöneltiyor. Halime adlı çocuk ise bu direktiflere, “Nazarız” diyerek karşılık veriyor. “Neden geldiğinizi söyleyin” direktifine de çocuk, “Onun okulda okumasını istemiyoruz” diye yanıt veriyor.

Seansı yöneten kişi daha sonra seansa dair bilgi vererek, “Cinler ikiye ayrılır: Bunlardan biri cindir, diğeri ise insan, yani nazardır” diyor. “Bu kızın içine nazar girmiştir” diyen kişi, “Bizim yaptığımız yöntemle cin sağır oldu. Bir daha bu kızı rahatsız edemez. Biraz önce bu kıza Afrika’ya özgü bir tedavi yöntemi uyguladık” ifadelerini kullanıyor.


Editör notu: TRT Belgesel kanalının internet sitesinde ve YouTube kanalında yayında olan programa ilişkin görüntülere, olumsuz örnek oluşturabilecek davranışlar içermesi nedeniyle haberimizde yer vermiyoruz.