TRT, çoktan kapattı

Hüseyin Şimşek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, kamu yayıncılığı yapmakla yükümlü olan ancak parti organı gibi hareket eden TRT’nin yanlı yayın karnesini ortaya çıkardı. Çalışmada, vergi toplarken parti ayrımı yapmayan TRT’nin, yayın yaparken iktidardaki iki partiye hizmet ettiği görüldü.

Örnekleriyle TRT’nin yanlı yayın karnesini ortaya koyan İlgezdi’nin çalışmasına göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 9 Mart tarihli grup toplantısına 10 dakika yer veren TRT, AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın 10 Mart’taki grup konuşmasına 49 dakika, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin grup toplantısına ise 40 dakika ayırdı.

İyi Parti’ye çok kısa süre yer ayıran TRT, HDP’nin grup toplantısını ise yayımlamadı. TRT’nin tarafsızlık ilkesini çiğnediğini söyleyen CHP’li İlgezdi, TRT’nin Anayasa’ya ve 2954 sayılı TRT Kanunu uyarınca, “Tarafsız bir kamu tüzel kişiliğe sahip” olduğunu hatırlatarak çalışmasında şu ifadeleri kullandı: “Vatandaşın ödediği elektrik faturasından, çiftçinin tarımsal sulama elektriğinden bile pay alan TRT’de vergi alırken parti ayrımı yok, ama yayınlarda var. Anayasaya, TRT Kanunu’na ve TRT yayın ilkelerine açıkça aykırı olan bu taraflı yayıncılık talimatı kim veya kimler tarafından verilmektedir? Bunu sorgulamak boynumuzun borcudur.”