Sosyal medya paylaşımları nedeniyle ihraç edilen 22 yıllık TRT emekçisi Deniz Salmanlı, kararın keyfi olduğunu belirtti. Salmanlı, “TRT, süreç sonuçlanmadan kanunsuz bir ceza verdi” ifadesini kullandı.

TRT'den ihraç edilen Salmanlı: Mücadelemizi sürdüreceğiz

Deniz GÜNGÖR

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu’nda (TRT) 22 yıldır Şef Montajcı olarak çalışan KESK Haber-Sen üyesi Deniz Salmanlı, sosyal medya paylaşımları nedeniyle görevinden tazminatsız şekilde ihraç edildi. Salmanlı hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle TRT disiplin soruşturması açtı. 9 Nisan tarihinde soruşturma sürecinde açığa alınan Salmanlı, 4 ay sonra 9 Ağustos’ta ihraç edildi. Salmanlı’nın üyesi olduğu Haber-Sen’in yürütmeyi durdurma talebi ise reddedildi. Soruşturmaya gerekçe olan sosyal medya paylaşımlarının, TRT Harbiye binasındaki arşivlerin uygunsuz taşınması, Hacı Bayram Veli Üniversitesi tarafından yapılan TRT Görevde Yükselme sınavında harem selamlık sınıf düzeni, milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu ile Barış Atay ve Kızıldere katliamının yıldönümü konularında olduğu belirtildi.

Deniz Salmanlı, BirGün’e konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Salmanlı, “TRT yönetimi süreç sonuçlanmadan bana önden kanunsuz bir şekilde ceza vermiş oldu” dedi.

SORUŞTURMA AÇILDI

TRT’de soruşturma sürecinin 2 Nisan’da başladığını belirten Salmanlı, “TRT’nin taşınma sürecinde arşivlerin özensiz taşınmasına karşı yaptığım eleştiriler soruldu. Bununla ilgili daha önceden konuşan arkadaşlarımıza da soruşturma açılmıştı. Biz bunu süreç içerisinde yürüttüğümüz sendikal mücadeleye bir tavır olarak yorumluyoruz” ifadelerini kullandı.
Salmanlı, “Sendika ile konuya ilişkin harem selamlık etiketiyle başlattığımız çalışmada ‘Karanlığa teslim olmayacağız’ cümlem devamlı olarak soruldu. Orada laiklik ilkesini hatırlatarak kadın-erkek ayrımının yapılamayacağını söyledim” dedi.

‘SAKINCALI’ DENDİ

Müfettiş ile yaptığı görüşmede, Milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu, Barış Atay ve Kızıldere katliamının yıldönümünde yaptığı paylaşımların da sorulduğunu söyleyen Salmanlı şöyle konuştu: “Kendilerine insan haklarından yana olduğumu belirttim. Bu üç maddeden herhangi bir işlem yapılmadı. Kızıldere anmam ve onların ölmeden önceki son sözü olan ‘Teslim olmuyoruz’ cümlesi ve isimlerinin olduğu tweetin teröre övgü olduğunu belirterek ve görev başında sakıncalı olduğum gerekçesiyle açığa alındım.”

KARAR BEKLENMEDİ

Kişisel hesabından yaptığı paylaşımların ihraç nedeni olarak gösterilemeyeceğini söyleyen Salmanlı, paylaşımların TRT ile ilgisi olmadığını vurguladı.

TRT Genel Müdürü İbrahim Eren’in görevden ayrılmasının ardından yerine gelen Mehmet Zahid Sobacı’nın ilk işinin kendisini görevden almak olduğunu söyleyen Salmanlı, “Yeni yönetim, kendilerini bekleyen pek çok idari işten önce alelacele beni işten çıkardı” ifadelerini kullandı.

“Bu maddeyi muhalifleri susturmak amaçlı kullandıklarını düşünüyorum” diyen Salmanlı, Dava süreçlerinin devam ettiğini belirtti. Salmanlı, işe iade davasının sonucunda mutlaka kazanacaklarını söyledi.

Son olarak özerk ve demokratik bir TRT mücadelesi yürüttüklerini aktaran Salmanlı, “Mücadelemize devam edeceğiz. TRT hepimizin” diye konuştu.