TRT emeklileri, kamu görevlilerinin ek göstergelerine yapılan 600 puanlık artıştan ilk etapta yararlandırıldı ancak iki ay süreyle maaşları artan kurum emeklileri daha sonra ek göstergelerinin düşürüldüğünü gördü. CİMER üzerinden SGK’ye başvuran TRT emeklileri, yapılan fazla ödemenin kendilerine borç olarak çıkarılacağını öğrendi.

TRT emeklilerinin ek göstergelerinde yapılan artış geri çekildi, emekliler borçlandırıldı!

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun (TRT) emekli olan kurum çalışanlarının ek göstergelerinde yapılan 600 puanlık artışı düşürdüğü, bu nedenle sadece iki ay süreyle maaşları artan kurum emeklilerinin yapılan 'fazla ödemenin' kendilerine borç olarak çıkarılacağını öğrendiği kaydedildi.

TRT’den emekli olanlar, kamu görevlilerinin ek göstergelerine yapılan 600 puanlık artıştan önce yararlandırıldı. İki ay süreyle maaşları artan kurum emeklileri daha sonra ek göstergelerinin düşürüldüğünü gördü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerindenSosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvuran TRT emeklileri, yapılan fazla ödemenin kendilerine borç olarak çıkarılacağını öğrendi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Haziran 2022’de; tüm memurların ek göstergelerinde 600 puanlık artış yapma kararı alındığını açıkladı. 5 Temmuz 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren kanunla, devlet memurlarının ek göstergeleri 600 puan yükseltildi.

EK GÖSTERGE ARTIŞI, TRT EMEKLİSİNİN ŞUBAT 2023 MAAŞINA YANSIDI

Edinilen bilgiye göre, bu düzenleme TRT çalışanlarını ve TRT’den emekli olanları da kapsadı. Bir TRT emeklisinin, CİMER üzerinden SGK’ye yaptığı başvuruya göre; kamu çalışanlarının ve emeklilerinin ek göstergelerinde yapılan değişiklik 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girdi. Ek göstergedeki 600 puanlık artış, 2023 şubat ve mart ayları emekli maaş bordrolarına yansıdı. Emekli yurttaş, dilekçesinde şu ifadeleri kullandı: "Anılan kanuna göre, kamu çalışanlarının ve emeklilerinin ek göstergelerinde yapılan değişiklik 15.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmuş, 2023 Şubat ve Mart ayları emekli maaş bordrolarıma 600 puanlık artış yansımıştır. Buna bağlı olarak emekli maaşım, 5800 ek gösterge üzerinden hesaplanıp, tarafıma ödeme yapılmıştır.

"NİSAN BORDROMDA, 5800 OLAN EK GÖSTERGEMİN YENİDEN 5200'E DÜŞÜRÜLDÜĞÜNÜ FARK ETTİM"

Ancak e-Devlet üzerinden yaptığım kontrol sonucunda Nisan ayı maaş bordromda, 5800 olan ek göstergemin yeniden 5200'e düşürüldüğünü fark ettim. 7417 sayılı kanun ile yapılan değişiklik sonrasında emekli maaş kesenek oranının, 5200 ek gösterge için yüzde 165'lik dilimden yüzde 145'lik dilime düşürülmesi sonucunda iki aydır tam aldığım emekli maaşımın olması gerekenden daha az olduğu ve geçmişe yönelik olarak kesinti yapılacağını öğrenmiş bulunmaktayım. Cumhurbaşkanlığı Makamınca yapılan 600 ek gösterge açıklaması sonrasında emekli maaşımda artış beklerken, kanuni düzenleme sonrasında hali hazırda sahip olduğum imkanların da gerisine düşmüş oldum. Bundan ötürü mağdur olmaktayım."

SGK: YAPILAN ÖDEMELER AYLIKLARDAN TAHSİL EDİLECEK

SGK, TRT emeklisinin başvurusuna; "Kurumunuzca emekli TRT personeli hakkında uygulanacak ek göstergelere ilişkin yeni bir ek gösterge cetveli gönderilmemiştir. Konuya ilişkin çalışmaların devam ettiği bilinmektedir. Ancak 7417 sayılı Kanun sonrasında ek göstergeniz 600 puanlık genel artış ilave edilerek aylıklarınızın hesaplanmış olmakla birlikte kurumumuza iletilmiş güncel bir ek gösterge cetveli de bulunmadığından ek göstergeniz Kanun öncesi seviyesine çekilerek, yükseltilen ek gösterge rakamı esas alınarak yapılan ödemeler adınıza borç çıkartılarak aylıklarınızdan tahsil edileceği hususunda bilgilerinizi rica ederiz" yanıtını verdi.

"30 BİN LİRAYA YAKIN HAK KAYBI SÖZ KONUSU"

Yaşanan durumu değerlendiren KESK Haber-SEN Genel Merkez yöneticisi Banu Savaş, "Geldiğimiz son durumda maalesef çok ciddi bir kaos ortamı oluştu ve hak kayıpları var. SGK, TRT emeklilerine uygulanan 600 puanlık ek göstergeyi geri aldı. Böylece, 5200’ün altında ve 6400’ün üzerindeki ek göstergelerde olan arkadaşlarımız ciddi bir maaş kaybı yaşıyorlar. Bu kayıp neredeyse 1000 liraya yakın. Aynı zamanda kurumdan emekli olmaya planlayan, özellikle EYT ile kurumdan gitmeye hazırlanan arkadaşlarımız da süreçlerini askıya aldılar. Çünkü, bu süreçte tazminatta 30 bin liraya yakın hak kaybı söz konusu" dedi.

Savaş, şöyle devam etti: "Biz sendika olarak başından beri takipçisiyiz gerek TRT yönetimi ile görüşüyoruz gerek yazışmalar yapıyoruz. Avukat arkadaşlarımız konu ile ilgileniyorlar ve talebimiz Cumhurbaşkanlığınca bu kararnamenin imzalanması. Burada, açıkçası biz TRT yönetiminin halihazırda çalışan kadrolu emekçileri ve emeklileri için çok da uğraşmadığını, elini taşın altına koymadığını düşünüyoruz."

Haber-SEN 1 No’lu Şube Örgütlenme Sekreteri Melike Aslan ise "Yasal süre sonunda Cumhurbaşkanlığı gereken düzenlemeyi yapamazsa hem çalışanlar hem de emekliler yargıya başvuracak. Günümüz koşullarında bin lira gibi bir maaş düşüşü az bir kayıp değil" değerlendirmesinde bulundu.

(ANKA)