Erdoğan'ın Gezi eylemlerine katılan yurttaşlara yönelik kullandığı "sürtük" kelimesine sansür geldi. TRT2, bir filmde geçen ifadeyi sansürledi.

TRT, "Sürtük" ifadesini sansürledi

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gezi eylemlerine katılan yurttaşlara yönelik kullandığı "sürtük" kelimesine sansür geldi. TRT2, bir filmde geçen ifadeyi sansürledi.

Korkusuz gazetesi yazarı Can Ataklı bugünkü köşe yazısında, TRT2'de yayımlanan Unforgiven isimli filmde "sürtük" kelimesinin sansürlendiğini yazdı.

Ataklı, "Demek ki TRT yönetimi “sürtük” kelimesinin ahali tarafından duyulmasını sakıncalı kabul ediyor. Şimdi merak ediyorum, her ne kadar saray medyası henüz sürtük konusuna pek girmediyse bile, ola ki bu konuşmayı bir daha yayınlaması gerekirse AKP genel başkanının ağzından o kelime çıktığında yine bipleme yapacaklar mı?" ifadesini kullandı.

Ataklı'nın yazısının ilgili bölümünde şu ifadeler yer aldı:

" İyi bir sinema izleyicisi bir dostum aradı.

“Biraz önce TRT2’de Unforgiven filmini izledim, ne oldu biliyor musun?” diye sordu.

Güldüm tabii, “Yahu nereden bileyim?”

“Dur dur, anlatayım” dedi ve devam etti:

“Filmin bir sahnesinde, bar sahibi yanında çalıştırdığı kadınlara, “Sizi gidi aptal sürtükler” diye bağırıyor.

TRT’ciler ‘sürtük’ kelimesi geçtiğinde biplediler.”

Karşılıklı kahkaha attık tabii.

Demek ki TRT yönetimi “sürtük” kelimesinin ahali tarafından duyulmasını sakıncalı kabul ediyor.

Şimdi merak ediyorum, her ne kadar saray medyası henüz sürtük konusuna pek girmediyse bile, ola ki bu konuşmayı bir daha yayınlaması gerekirse AKP genel başkanı n ağzından o kelime çıktığında yine bipleme yapacaklar mı?"

***

NE OLMUŞTU?

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Haziran'daki grup toplantısında Gezi eylemlerini hedef almayı sürdürmüş ve yalanlanan bir olayı da kullanarak Gezi'ye katılan yurttaşlara "Sürtük" demişti. Erdoğan, "Dolmabahçe'deki caminin içinde bu eşkıyalar, teröristler bira şişeleriyle caminin içini pisletmişti. Bunlar çürük, bunlar sürtük... Bunlar için ulu mabet nedir ne değildir, böyle bir şey yok" demişti.

İktidara yakın medya Erdoğan'ın "sürtük" ifadesini sansürlemişti. Sabah, A Haber, Hürriyet, Yeni Şafak, Türkiye gibi iktidara yakın medya organlarının siteleri, haberde Erdoğan'ın ifadelerini makaslayarak yayımlamıştı. Bu sitelerin çoğu, konuşmanın "Bunlar çürük..." kısmını yayımladı, "Bunlar sürtük..." kısmını ise yayımlamadı.

İktidara yakın olmayan her kanala her fırsatta ceza yağdıran RTÜK ise "sürtük" ifadesi ile ilgili şikayete rağmen inceleme yapmadı. RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, ifadelerin incelenmesi için başvuruda bulundu. Taşcı, "Tüm yurttaşlarına 'Efendiler' diye seslenen Atatürk’ün kurduğu Türkiye’de hiç kimsenin kimseye hakaret etme, kaba dil kullanma hakkı ve 'özgürlüğü' olamaz. RTÜK de tepkilere kulak tıkayamaz!" ifadesini kullanmıştı. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise Kılıçdaroğlu'nu işaret ederek, "Sayın Taşcı; siyasilerin Meclis'te yapmış olduğu konuşmalara gösterdiğiniz bu hassasiyeti, CHP Genel Başkanı'nın Genel Kurul konuşmasındaki müstehcen el-kol hareketinde de göstermenizi beklerdik. O konuda da şikayet dilekçenizi bekliyoruz. Sonra bu dilekçenizi inceleyeceğiz" demişti.