TRT’ye çağrı: Haksız işten çıkarmalara son verin

Damla Sürgülü

KESK Haber-Sen, Mahir Çayan ve arkadaşlarını andığı gerekçesiyle 22 yıllık çalışanı Deniz Salmanlı’yı işten çıkaran TRT’ye tepki gösterdi. Haber-Sen üyeleri, TRT’yi yetişmiş memuruna sahip çıkmaya çağırdı.

TRT, 9 Ağustos’ta şef montajcısı Deniz Salmanlı’yı nedeniyle OHAL döneminde çıkarılan 375 sayılı KHK’nın 35. maddesinin B fıkrasının 10. bendi uygulanarak ihraç etti. Salmanlı’nın haksız yere işten çıkarıldığını belirten Haber-Sen üyeleri TRT İstanbul Radyoevi önünde basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasını okuyan KESK Haber-Sen 5 No’lu Şube Başkanı Özlem Berkit, “375 sayılı KHK 2018 yılında geçici olarak yürürlüğe girmiş ve 31 Temmuz’da uygulanma süresi 1 yıl uzatılmıştır. Bu OHAL uygulamalarının hâlâ yürürlükte olduğunun göstergesidir. TRT yönetimi de bu yetkiyi kötüye kullanmıştı” dedi.

Salmanlı’nın göreve yeni atanan TRT Genel Müdür Mehmet Zahit Sobancı’nın imzası olmadan ihraç edildiğini hatırlatan Berkit, “Deniz Salmanlı, sınavla, alnının teri ile girdiği kurumdan 2 imza ile gönderilmeyi kabul etmiyor. TRT, yetişmiş memuruna sahip çık, kurumda iç disiplin sürecini olması gerektiği gibi işlet. Çalışanların savunma hakkını elinden alma. Hakkında kesinleşmiş yargı kararı olmadıkça hiçbir çalışanını suçlu ilan etme” ifadelerini kullandı.
Haber-Sen 5 No’lu Şube Başkanı Özlem Berkit, TRT yönetiminin sendikaya baskı yaptığına dikkat çekti.